PROSTORNO PLANIRANJE NA LABINŠTINI (2. DIO)

Labin je odlučio reći "dosta" izgradnji kuća za odmor!

| Autor: Branko Biočić
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Labin je odlučio reći "dosta" ludnici zvanoj izgradnja kuća za odmor! Tako kaže gradonačelnik Valter Glavičić u drugom dijelu mini temata Glasa Istre, posvećenog prostornom planiranju na Labinštini.

Podsjetimo, ovu temu krenuli smo obrađivati nakon što je na nedavnoj sjednici Vijeća rečeno da Labinština sve više podsjeća na Slavoniju jer zbog turizma niču "ušorena" naselja po sistemu glavne ulice i vila naslaganih sa svake strane.

Gradonačelnik Valter Glavičić smatra da je počelo, kako je rekao, jedno novo promišljanje, koje možda prije deset godina unatrag nije postojalo, barem ne kod većine građana.

- Pritisci su veliki. Svatko traži samo jedno - da iz zelenog, poljoprivrednog i šumskog područja teren ide u građevinski. I kad bismo zbrojili sve građevinske dozvole posljednjih pet godina, kad bi zbrojili koliko je smještajnih kapaciteta - iako smo svjesni i znamo što se najčešće krije iza svega toga - koliko je tu prostora za život napravljeno, Labin danas ne bi imao 10.428 stanovnika, nego na onih 11.700 još 4.000 više.

Ali mi smo danas došli do toga da Labin ima tisuću i nešto stanovnika manje. Rabac ima manje, Vinež manje, svako selo ima manje. Znači mi danas, na neki način, svjesno gradimo naselja duhova. To radi cijela obala, cijela Istra, ali nažalost, to mi nije nikakva utjeha, kaže Glavičić i najavljuje da će kroz prostorne planove Labin tome reći - dosta!

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater