DRŽAVA - MAĆEHA

Na ženinoj parceli u Peroju želio uzgajati biljke za 11 krava, ali dobio je neočekivan porez...

Iz rješenja poreznika vidljivo je kako oni slobodno interpretiraju ugovor kojim supruga iznajmljuje suprugu zemljište za uzgoj stočne hrane sklopljen na iznos od jedne kune. Za Poreznu upravu to je posao od 30 tisuća kuna ili 4.016 eura godišnje pa su prema tome razrezali porez i prirez od 302,2 eura

| Autor: Paulo Gregorović
Sve je teže živjeti samo od uzgoja krava (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Sve je teže živjeti samo od uzgoja krava (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Nije čudno da su poljoprivredne parcele diljem Istre isparcelirane na mikro čestice i prodaju se strancima da tamo grade svoje bespravne vikendice?! Naime, dovoljno je poslušati negativna iskustva poljoprivrednika koji pokušavaju koristiti poljoprivredne parcele za namjenu za koju bi trebali pa da se uvjerite kako je to u ovoj državi vrlo teško. Čak i u ovo vrijeme kada pokušavaju opstati unatoč visokom rasta troškova poslovanja, svodeći zaradu tek na pozitivnu nulu. Jedan od takvih primjera među vrijednim poljoprivrednicima koji je ušao u škare državne birokracije je i Robert Šimunović iz Peroja.

Snimio Danilo MEMEDOVIĆRobert Šimunović (Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Njegova se obitelj poljoprivredom bavi generacijama, ali sada su odlučili smanjiti obim posla u toj djelatnosti i to upravo zbog rješenja Porezne uprave prema kojem moraju plaćati 302,2 eura poreza i prireza godišnje zbog uzgoja biljaka za prehranu njihovih 11 krava i to na njihovoj parceli?!

Snimio Danilo MEMEDOVIĆ(Snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

Dakle, ne govorimo od milijunima kvadrata u Slavoniji na kojoj spretniji zagrebački poduzetnici okreću silni novac na poticajima pa se sada žale na visoke namete. Šimunovići su primjer vrijedne i radišne obitelji koja želi nastaviti obiteljsku tradiciju, ali ne pod uvjetom visokih državnih nameta. Kako je uopće došlo do toga da im Porezna uprava razreže tako visok porez i prirez za samo jednu parcelu?

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter