SANITETSKI PRIJEVOZ PRIPOJEN HITNOJ

Više nema podjele terena u Istri. Po pacijenta dolazi najbliži dostupan tim saniteta

Broj sanitetskih timova u Istarskoj županiji vrlo je ograničen i moraju se koristiti racionalno da bi odgovorili stvarnim potrebama. Zbog toga će se u komunikaciji s liječnicima obiteljske medicine i bolnicama pokušati smanjiti broj "nepotrebnih" prijevoza, a sve da bi postojeći resursi bili dostatni za one koji zaista trebaju sanitetski prijevoz

| Autor: Jasna ORLIĆ
Sanitetski prijevoz je odgovoran i težak posao koji djelatnike opterećuje i fizički i psihički (Snimio Milivoj Mijošek)

Sanitetski prijevoz je odgovoran i težak posao koji djelatnike opterećuje i fizički i psihički (Snimio Milivoj Mijošek)


Sanitetski prijevoz koji je do sada djelovao pri Istarskim domovima zdravlja od 1. siječnja ove godine uspostavljen je kao nova služba u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Istarske županije. Preuzeti su svi zatečeni radnici i vozila Istarskih domova zdravlja.

Kako doznajemo od županijske pročelnice za zdravstvo i socijalnu skrb dr. Gordane Antić, održani su sastanci s radnicima po svim ispostavama kako bi zaposlenici dobili sve informacije o novoj organizaciji rada. Ujedno je to bila prilika da se čuju prijedlozi samih djelatnika.

Smanjiti "nepotrebne" vožnje

- Radnici sanitetskog prijevoza obavljaju puno posla, pa tako svaki dan prevoze pacijente iz kuće ili ambulante u bolnice i klinike kako u Pulu, tako i diljem Hrvatske. Dnevno obave do čak 130 sanitetskih prijevoza i prijeđu jako puno kilometara, navodi dr. Gordana Antić.

Broj sanitetskih timova u Istarskoj županiji vrlo je ograničen i moraju se koristiti racionalno da bi odgovorili stvarnim potrebama. Zbog toga će se u komunikaciji s liječnicima obiteljske medicine i bolnicama pokušati smanjiti broj "nepotrebnih" prijevoza, a sve da bi postojeći resursi bili dostatni za one koji zaista trebaju sanitetski prijevoz. Naime, postoji određeni broj naručenih sanitetskih prijevoza koji nisu neophodni jer su pacijenti pokretni, a dodatno opterećuju službu. Prema zakonu, pravo na sanitetski prijevoz može koristiti nepokretna, teško pokretna osoba ili osoba kojoj zbog prirode bolesti nije preporučeno samostalno kretanje.

- Tijekom veljače kreće sustavna edukacija radnika sanitetskog prijevoza, a sanitetska vozila se dodatno opremaju neophodnom medicinskom opremom. Uskoro se planira i uvođenje centralne prijavno-dojavne jedinice da bi se putem jedinstvenog broja omogućila bolja organizacija i koordinacija na nivou županije, kao i lakše naručivanje sanitetskog prijevoza. Sanitetski prijevoz bio bi organiziran istarski, što znači da više nema podjele terena, nego će po pacijenta doći najbliži dostupan tim sanitetskog prijevoza, ističe pročelnica dr. Antić.

Od nje doznajemo i da se planira nabavka novih sanitetskih vozila. Ovih se dana istražuje tržište i potražuju kvalitetna sanitetska vozila da bi pacijenti lakše podnosili duge transporte. Sve to iziskuje i dodatne financijske troškove, jer kvaliteta košta.

Zaposlenici su prioritet

Istarska županija i jedinice lokalne samouprave, te većina turističkih zajednica i kuća imaju dobru suradnju te shvaćaju važnost kvalitetnog zdravstvenog sustava i u značajnoj mjeri ga sufinanciraju.

- Sanitetski prijevoz je zaista odgovoran i težak posao koji djelatnike opterećuje i fizički i psihički, te je i jedan od ciljeva dodatno unapređenje kvalitete uvjeta rada s ciljem osiguranja dovoljnog broja zadovoljnih radnika. Briga o zaposlenima u zdravstvenom i socijalnom sustavu je jedan od prioriteta Istarske županije, jer je svaki pojedini radnik dragocjen. Samo cjelovit, međusobno povezan zdravstveni sustav u ovim vremenima kad nema dovoljno ljudskih resursa moći će odgovoriti na sve potrebe stanovništva za zdravstvenom zaštitom i time osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu u Istarskoj županiji, zaključila je dr. Gordana Antić.

U tijeku ugovaranje timova

U tijeku je ugovaranje timova sanitetskog prijevoza s HZZO-om. Do sada su odrađene formalne radnje za izdvajanje sanitetskog prijevoza iz Istarskih domova zdravlja i pripajanje Nastavnom zavodu za hitnu medicinu. Dobivena su odobrenja Ministarstva zdravstva, odobrenja i financijske procjene upravnih vijeća obje ustanove, fiskalne procjene Županije, odobrenja županijske Skupštine, inspekcije povjerenstva Ministarstva zdravstva za uvjete za rad te konačno odobrenje Ministarstva zdravstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater