REVOLUCIJA U PROMETU

Novi sustav naplate autocesta stiže i na Istarski ipsilon. Poznato je što će biti s radnicima koji sada rade u kućicama

| Autor: Glas Istre
Snimio Milivoj MIJOŠEK

Snimio Milivoj MIJOŠEK


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković govorio je danas i o novom sustavu naplate autocesta u Hrvatskoj. 

Novi sustav Butković je najavio i ranije, a danas je obznanio da one neće biti uveden samo na autocestama HAC-a, nego i na autocesti Zagreb - Macelj i cestama kojima gospodari Bina Istra. Dakle, na Istarskom ipsilonu.

Butković je najavio da će dio ljudi koji sada radi na naplati otići u kontrolu i nadzor prometa, a dio će otići "s poticajnim otpremninama".

Što se tiče novog sustava naplate cestarina, uz ostalo Butković je rekao da je korona usporila uvođenje novog beskontaktnog sustava naplate. Podsjetio je da je Vlada odustala od monetizacije autocesta i da ih je uspješno restrukturirala.

"One su danas samoodržive i u sklopu toga jedna od mjera je uvođenje novog sustava naplate cestarine. Mi smo to trebali puno prije implementirati, međutim došla je korona 2020. i financijska moć i financijski prihodi HAC-a su pali, i mi smo rekli da u tom trenutku ne možemo to financirati. Onda je došla korona i nacionalni plan oporavka, u kojem je jedan od udarnih projekata novi sustav naplate cestarine od nekih 70 milijuna eura i za to ćemo dobiti 100 posto bespovratnih sredstava", rekao je Butković.

Detalji novog sustava još nisu poznati, ali trebalo bi to, kako je ranije rekao Butković, biti na način da se automatski s nekog računa skidaju sredstva nakon prelaska određene dionice autoceste. 

Nije poznat ni točan rok uvođenja novog sustava, ranije je ministar Butković govorio da bi to moglo biti početkom iduće godine. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter