BESPRAVNA GRADNJA

Paus: Pridružit će nam se i Krk, razgovaramo s Vodnjanom… Pojasnio je i kako koristiti novu stranicu

| Autor: Marcello ROSANDA
vodnjan panorama

vodnjan panorama


Nakon današnje tiskovne konferencije Kluba zastupnika IDS-a u Saboru, gdje je ta stranka prezentirala novi način borbe protiv pošasti bespravne gradnje čiji su razmjeri zaista grozni, jasno je da predsjednik IDS-a Dalibor Paus želi o tome i skrenuti pozornost i na nacionalnoj razini. Naime, IDS kreće u veliku nacionalnu kampanju protiv bespravne gradnje. Konkretno, cilj je da se popišu svi ilegalni objekti i da ih svatko može brzo i lako prijaviti.

(Foto: Marcello ROSANDA)(Foto: Marcello ROSANDA)

Jer, u zadnjih nekoliko mjeseci gotovo svi politički akteri u Istri najavili borbu protiv bespravne gradnje, koja na Poluotoku buja već desetljećima, te je svima jasno da se toj praksi konačno mora stati na kraj. U Istri, dakle, postoji politički konsenzus, a razlike postoje tek u načinu i koracima koje pojedini grad ili općina koriste u toj borbi.

Konkretno, IDS dugoročno traži spuštanje inspekcijskih ovlasti na jedinice lokalne samouprave jer će to omogućiti bolju zaštitu javnog interesa. Za više informacija o novoj domeni, građani ju mogu direktno posjetiti na bespravnagradnja.hr.

"Razgovarali smo i s Gradom Vodnjanom koji je iskazao interes da se pridruži, ali i s još nekim gradovima i općinama van Istre. Nadam se da će taj njihov preliminarni interes zaista i realizirati. Ne bih ulazio u detalje, ali za sada znam da će se Grad Krk pridružiti. Cilj je svakako da se na toj internet stranici vide razmjeri bespravne gradnje i devastacije prostora.

Ako pogledate bilo koju općinu u Istri koja je uz more, vidjet ćete koji su bili razmjeri bespravne gradnje prije legalizacije (2011. godine, op.n.), pa što je sve legalizirano, ali to nije stalo i razmjeri su sada jako veliki. Šuška se o nekakvom novom valu legalizacije, to se nikako ne bi smjelo dogoditi. Od Vlade RH tražimo da se jasno očituje o tome da novog vala legalizacije neće biti", kazao je Paus.

Na pitanje da građanima konkretno pojasni kako će moći koristiti novu platformu, Paus je istaknuo da svi mogu ući u dio internet stranice gdje se prijavljuje bespravna gradnja. Ukoliko bilo tko sumnja na nezakonitosti, dovoljno je samo da odabere općinu ili grad, a ako ne zna o kojoj se točno katastarskoj čestici radi, tu je poveznica kojom će se moći locirati bilo koja parcela.

Ta prijava onda ide u općinu ili grad gdje se potencijalna bespravna gradnja odvija, ali i direktno na Državni inspektorat. Komunalni redar izlazi na teren po prijavi i ukoliko se zaista radi o nezakonitosti, odmah se na portal diže čestica i fotografija bespravnog objekta, nakon čega slijedi ponovna prijava na Državni inspektorat. Dakle, bit će vidljivo koliko je bespravnosti, gdje se nalaze i jesu li prijavljene. Preostaje čekati da Državni inspektorat nešto poduzme", zaključio je Paus.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater