vremenska prognoza

Nakon nekoliko hladnih i burnih dana: Što nas čeka do kraja mjeseca?

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


Nakon višednevnih meteoroloških uzbuđenja, naročito u gorju i široj regiji, pred nama je period stabilnijeg vremena bez većih turbulencija i ciklona.

Do kraja mjeseca u Istri očekujemo vrijeme primjereno dobu godine. Prevladavat će djelomice sunčano vrijeme, povremeno s jakom burom. Novo jačanje bure očekujemo u četvrtak kada će na Kvarneru imati olujne udare, dok je značajnije slabljene vjetra izgledno od nedjelje.

Iako će temperature zraka oscilirati, vrijednosti će se kretati uglavnom oko prosjeka za doba godine. Ujutro će čest biti mraz, naročito u unutrašnjosti poluotoka, dok će se dnevne temperature zraka kretati većinom između 6 i 10 °C.

Što se tiče sinoptičke situacije u Europi, ona će generalno biti stabilna uz izostanak velikih temperaturnih oscilacija. Takozvana “zvijer s istoka” u vidu jakog, polarnog zahladnjenja ne prijeti, iako se iznad Sjevernog pola događa stratosfersko zagrijavanje, o čemu ćemo drugom prilikom.

Povremeno valja očekivati umjerene prodore hladnog i vlažnijeg zraka sa sjeverozapada, međutim stvaranje pravih Genovskih ciklona koje izgleda da postaju relikt prošlosti u hladnom dijelu godine nije izgledno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum