bespravno betoniranjE plaže

FOTO / Predsjednik Mjesnog odbora Pomer nasipao obalu i betonirao plažu ispred svoje vile na obali u - Pomeru!

| Autor: Marcello ROSANDA
Sve se jasno vidi - Villa Zuccon i betonirana obala (FOTO: villazuccon.com)

Sve se jasno vidi - Villa Zuccon i betonirana obala (FOTO: villazuccon.com)


Bivši dugogodišnji medulinski vijećnik i ovih dana ponovno izabrani predsjednik Mjesnog odbora Pomer, Claudio Zuccon, nezakonito je nasipao obalu i izgradio plažu ispred svoje pomerske vile na samoj obali, preko puta Šćuze, koju također iznajmljuje turistima. Nakon niza neslužbenih navoda, nakon čega smo zaključili da se radi o svojevrsnoj javnoj tajni, upitali smo Općinu Medulin ima li o tome saznanja. Odgovor je potvrdan.

Vila Zuccon s druge straneVila Zuccon s druge strane

"Temeljem zaprimljene anonimne prijave izvršeni su izvidi na nekretnini - obali u uvali Šćuza. Utvrđeni su radovi: betonirano sunčalište, staza za spuštanje brodica i nasip, a sve bez potrebitih suglasnosti i bez akata o dozvoli gradnje. Osim navedenog, utvrđeno je da se zahvati nalaze u dijelu pomorskog dobra za koje nije utvrđeno postojanje koncesijskog odobrenja niti koncesije.

Zbog navedenog prijava predmetnih radova proslijeđena je Lučkoj kapetaniji i Državnom inspektoratu", odgovorili su nam iz općinske Uprave.

Vlasnik do mora

S druge strane, Zuccon priznaje da je betonirao ispred svoje vile, ali se pravda kazujući da njegova parcela nema određeno pomorsko dobro. Još je Austro-Ugarska svojedobno, kaže on, na nekim mjestima određivala pomorsko dobro, ali ne i tamo kod njega budući da im "nije bilo interesantno područje".

Claudio Zuccon iz vremena kada je bio medulinski vijećnik (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)Claudio Zuccon iz vremena kada je bio medulinski vijećnik (snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

"Ja sam još uvijek vlasnik sve do mora. Tražio sam da se odredi pomorsko dobro, da bi si mogao urediti parcelu jer se teren odronjava. Kada sam vidio da ne ide, betonirao sam. Naknadno sam vidio da ću imati samo probleme i žao mi je, ali što je - tu je. Jedan dio sam si sredio da na nešto liči, a drugo sam pustio kako je, odnosno nikako", kaže Zuccon.

Međutim, iako ima pravo na svoje mišljenje i izjavu, njegove su tvrdnje u suprotnosti sa Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama.

Zuccon je u Općinsko vijeće ušao prije mnogo godina, i to s Kandidacijske liste grupe birača čiji je nositelj bio bivši medulinski načelnik Goran Buić. Na posljednjim lokalnim izborima također je bio visoko na Buićevoj listi, no nije ušao u Vijeće. Ipak je, ovih dana, kao jedini kandidat dospio na poziciju predsjednika Mjesnog odbora Pomer.

"Ispunio" obećanje

No, vratimo se bespravnom betoniranju. Zuccon je, prema onome što smo vidjeli, prvo nasipao dio obale šljunkom, zatim popločao škriljama na betonskoj podlozi, izgradio betonski zidić, a u more nasipao sitni šljunak. Ljeti su na toj plaži vidljive i ležaljke za turiste koji borave u njegovoj vili te pedaline. Štoviše, na internetskoj stranici njegove vile se jasno vidi da Zuccon taj bespravan dio nudi kao dodatni sadržaj. Dakle, kao svojevrsnu privatnu plažu.

(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)(Snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Naravno, napravio je to za sebe i svoje turiste, jer je nejasno tko bi još mogao koristiti plažu kada se na tom dijelu uopće ne može doći do mora, budući da su privatne parcele naslonjene jedna na drugu te nema nikakvog pristupnog puta do obale.

Kako bilo, među službenim dokumentima Općine Medulin nalazimo Zucconov godišnji programa rada za 2017. u kojem, između ostalog, ističe potrebu razvoja Pomera "kroz uređivanje naselja, razvijanje projekata novih šetnica, uređenje plaža…". Očito se Zuccon držao tog svog programa pa je uredio barem svoju plažu, da ne bi ispalo da nije ispunio ono što je obećao.

Šest soba

Da su mu plaže fiksacija, pokazao je i kada je kao predsjednik Mjesnog odbora Pomer, govoreći o godišnjim planovima, još 2012. izjavio:

"Imamo kamp, marinu, iznajmljivače, ali nemamo plaže koje su uređene i pristupačne mještanima i turistima. Za plažu Pomer već je u proračunu osigurano 50 tisuća kuna, no to ne bi bilo dostatno za kompletno uređenje te bismo dali još 100 tisuća da ona bude uređena do ove sezone. Radovi bi započeli u ožujku. Planira se i uređenje plaže na Mući, gdje su škrape pa taj dio treba učiniti pristupačnim, a iznad bismo formirali biciklističku stazu koja će biti povezana s Medulinom. Za Muću je u općinskom proračunu rezervirano 80 tisuća kuna".

Snimio Dejan ŠTIFANIĆSnimio Dejan ŠTIFANIĆ

Inače, bivši medulinski vijećnik svoju Villu Zuccon, na kojoj ima prijavljeno prebivalište (barem se tako iščitava iz kandidacijske liste s posljednjih lokalnih izbora) na svojoj internetskoj stranici oglašava kao objekt za smještaj 14 osoba. Istaknuta je i cijena od čak 5.500 eura za tjedan dana najma usred sljedeće turističke sezone.

Na stranicama objekta je, pak, detaljniji opis iz kojeg ističemo šest spavaćih soba, pet kupatila. Ispred objekta nalazi se i veliki bazen te maslinik koji seže skoro do same obale. Parcela je impresivne veličine i sve skupa izgleda prilično luksuzno.

Snimio Dejan ŠTIFANIĆSnimio Dejan ŠTIFANIĆ

Podsjetimo, Zuccon je u prošlosti bio i predsjednik općinskog Odbora za lokalnu samoupravu, međunarodnu i međuopćinsku suradnju te član Mandatne komisije. Sudeći prema starim novinarskim izvještajima s Općinskog vijeća, nije bio previše aktivan vijećnik. Zapravo ga gotovo i ne pronalazimo kao govornika u nijednoj raspravi na Vijeću. Nalazimo podatak i da se bavi biciklizmom, sudjelovao je u rekreativnoj MTB zimskoj ligi Istre i Kvarnera. Trčao je, prema dostupnim podacima, i nekoliko polumaratona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater