REPORTAŽA

Na Ćićariji bez granica očekuju zapadne vjetrove, još samo da se ukloni žilet žica

Lijepo je sada otkako nema granične kontrole, rekao je Aleksandar Savić, Riječanin već sedamnaest godina nastanjen u obližnjim Vodicama

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Rampa podignuta, ali žica je i dalje na graničnoj crti  (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Rampa podignuta, ali žica je i dalje na graničnoj crti (Snimila Gordana Čalić Šverko)


Zadnje vrijeme često trči, dnevno prođe pet do sedam kilometara, a otkako je ulaskom Hrvatske u Schengen ukinuta granična kontrola, omiljena mu je ruta od Jelovica preko graničnog prijelaza prema slovenskom naselju Podgorju. Aleksandra Savića zatekli smo u konobi "Lovac" u pograničnim Jelovicama. Već sedamnaest godina nastanjen je u obližnjim Vodicama, a Riječana, koji je život u Ičićima i Opatiji, zamijenio s istarskim krasom, na Ćićariju je privukao miran život u netaknutoj prirodi.

- Lijepo je sada otkako nema granične kontrole, rekao je Aleksandar. Uvjeren je da će otvorena granica Ćićariji donijeti zapadne vjetrove, a na pitanje kako se osjećao kada je prvi puta pretrčao preko graničnog prijelaza na kojem je podignuta rampa, odgovorio je - slobodno!

Jelovice, selo na granici (Snimila Gordana Čalić Šverko)Jelovice, selo na granici (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Granični prijelaz Jelovice/Podgorje, dvadesetak minuta vožnje do centra Kopra i još koju minutu više do Trsta, donedavno je bio moguće i jedini međunarodni prijelaz u Europi koji se zatvarao preko noći. Zimi je bio otvoren od 6 do 22 sata, a ljeti od 6 do 24 sata, s time da su ga Slovenci, prije nekoliko godina degradirali u malogranični, dok je s hrvatske strane ostao međunarodni. Drugim riječima, hrvatsku graničnu kontrolu mogli su proći svi, a slovensku samo državljani Europske unije.

Konoba «Lovac» (Snimila Gordana Čalić Šverko)Konoba «Lovac» (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Rampa je sada podignuta, još samo da se ukloni žilet žica. Odluku o pokretanju postupka uklanjanja protumigrantskih prepreka s državne granice prema Hrvatskoj, nova Vlada premijera Roberta Goloba donijela je još u srpnju prošle godine i time najavila novi smjer migracijske politike u Sloveniji.

Ulaskom Hrvatske u veliku schengensku obitelj, kao i svi granični prijelazi na hrvatsko-slovenskoj državnoj granici, i taj je prijelaz kod Jelovica na sjeverozapadu laniške općine otišao u povijest. U novogodišnjoj noći, točno u ponoć, podignuta je rampa, a osim mještana iz naselja s obje strane granice, pjenušcem je ulasku u Schengen nazdravilo i četrdesetak Talijana koliko ih je Novu godinu dočekalo u konobi "Lovac" u Jelovicama, vlasnika Draženka Čendaka. Prekinuli su nakratko novogodišnje slavlje i uputili se na granični prijelaz Jelovice/Podgorje da zajedno s domaćinima obilježe taj za Hrvatsku povijesni trenutak.

Draženko Čendak, vlasnik Konobe «Lovac» (Snimila Gordana Čalić Šverko)Draženko Čendak, vlasnik Konobe «Lovac» (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Konobu "Lovac" otvorio je Draženkov pradjed 1902. godine u vrijeme kada su Jelovice bile na glavnom prometnom pravcu koji je ćićarijskim prijevojima vodio iz Rijeke u Trst. Nakon kraćeg prekida zbog bolesti Draženkovog oca, konoba je krajem osamdesetih do sredine devedesetih bila zatvorena, a potom ju je nastavila voditi njegova majka Slavica, da bi 2004. godine prešla na Draženka koji se eto može pohvaliti s 121. godišnjom obiteljskom ugostiteljskom tradicijom.

Aleksandar iz Vodica u Jelovicama (Snimila Gordana Čalić Šverko)Aleksandar iz Vodica u Jelovicama (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Konoba u Jelovicama poznata je po domaćoj gastro ponudi, maneštri od vrganja i krumpira, tradicionalnim istarskim jelima od divljači, domaćim njokima i fužima s gulašom, koljenicama, ombolu i kupusu. Konoba "Lovac" ima i smještajne kapacitete, pet soba, odnosno deset plus dva kreveta. U obližnjoj kući, kapaciteta pet, šest kreveta, još se jedna obitelj u Jelovicama bavi iznajmljivanjem soba.

Jelovice, selo na granici (Snimila Gordana Čalić Šverko)Jelovice, selo na granici (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Draženko kaže da od otvorene granice očekuje više gostiju. U pravilu mu dolaze Talijani, Slovenci, ali i domaći gosti, ponajviše Riječani. Većinom su to izletnici, planinari, biciklisti, motoristi, u sezoni lova i lovci.

Osim u Jelovicama, otvaranju granica vesele se i u slovenskom Podgorju. Vladimira Čendaka, rodom iz Jelovica, vlasnika Gostilne "Pod Slavnikom" u Podgorju, restorana s trideset godišnjom tradicijom, zatekli smo u konobi "Lovac" kod Draženka. Dvije konobe, svake s jedne strane granice, nisu si konkurencija, jedna drugoj šalju goste, a obje će profitirati od ulaska Hrvatske u Schengen. Jedino će, kaže Vladimir, problem biti cesta koja je u lošem stanju. Trebat će je i proširiti jer već prvih siječanjskih dana na toj se dionici intenzivirao promet. U Gostilnu "Pod Slavnikom", poznatoj po jelima od divljači, osim Talijana i Slovenaca, često dolaze gosti iz Hrvatske, Rijeke, Opatije, Ičići, a sada će ih biti samo više.

Vladimir Čendak, vlasnik Gostilne «Pod Slavnikom» (Snimila Gordana Čalić Šverko)Vladimir Čendak, vlasnik Gostilne «Pod Slavnikom» (Snimila Gordana Čalić Šverko)

- Bilo je krajnje vrijeme da se otvori granični prijelaz i da smo se riješili policije, a možda i izbjeglica, kaže Vladimir. Oba sela, jedno od drugoga udaljena svega šest kilometara, ono u kojem je rođen kao i ono u kojem je nastanjen, našla su se na migrantskoj ruti. Donedavno se u Podgorju moglo vidjeti i stotinjak migranta dnevno koji su pješke, željezničkom prugom, kod Željezničkog kolodvora Rakitovec, ilegalno prelazili hrvatsko-slovensku granicu, no od Božića vlada zatišje. U pograničnom području Ćićarije nadaju se da će potrajati što duže.

Ukidanje granične kontrole, kaže Vladimir, donijet će Ćićariji razvoj turizma. - Jelovice su zapuštene, tu će se općina morati angažirati oko rješavanja statusa ruševnih kuća, a nadamo se i njihovoj obnovi i otvaranju kuća za odmor, kaže Vladimir. Gotovo svakodnevno dolazi na djedovinu u Jelovice. Pčelarenjem nastavlja obiteljsku tradiciju.

Gostilna «Pod Slavnikom» (Snimila Gordana Čalić Šverko)Gostilna «Pod Slavnikom» (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Gostilna "Pod Slavnikom" zatvorena je do subote, no Vladimir poziva na kavu u Podgorje. Od Jelovica u kojima je danas svega devet stalnih stanovnika, krenuli smo preko granice put Podgorja, gdje ih je sto i pedesetak. Gostilna u Podgorju nadaleko je poznata po jelima od divljači, pršutu od jelena, vepra, medvjeđoj salami, medvjeđem odresku u umaku od brusnica s domaćim njokima, fužima s tartufima, domaćim raviolima s vrganjima. Meso od divljači nabavlja kod domaćih lovaca, a kada ponestane, u mesnici u Delnicama, specijaliziranoj upravo za takvu ponudu. U Podgorju, u sklopu restorana, iznajmljuju se i sobe, lani su bile popunjene čitavo vrijeme, od travnja do studenog.

Podgorje (Snimila Gordana Čalić Šverko)Podgorje (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Dva Čendaka, dijele isto prezime, istu profesiju, ali i istu strast za lovom. Oba su lovci. Vladimir tradicionalno već petnaest godina, za prijatelje iz hrvatskog i slovenskog dijela Istre te iz Italije, 8. siječnja organizira lov, a druge nedjelje 15. siječnja organizirat će ga Draženko i njegov brat. Većinom su to isti lovci, a siječanjski lov u oba termina prilika je za druženje pograničnih prijatelja.

Novogodišnje slavlje na GP Jelovice/Podgorje  (Snimila Gordana Čalić Šverko)Novogodišnje slavlje na GP Jelovice/Podgorje (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Podgorje je izletnička točka za Slavnik, to je slovensko selo, kao i susjedno hrvatsko, Jelovice, u trokutu između Rijeke, Trsta i Kopra, i razvojne mogućnosti su velike, kaže Vladimirov sin Igor.

- Planinarskom rutom Alpe Adria trail, Austrija, Slovenija, Italija, do Trsta, prolazi jako puno planinara i mi na Ćićariji samo moramo uskočiti u taj vlak. Povezati Trst i Kopar, preko Ćićarije, Učke do Opatije. Europska sredstva su na raspolaganju, samo se treba početi dogovarati. To je također jedan od načina za razvoj Ćićarije s predznakom zeleno i eko, uvjeren je Igor Čendak koji nastavlja tridesetogodišnju obiteljsku ugostiteljsku tradiciju u Podgorju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter