u sali za vjenčanja

Predavanje u sklopu programa "Upoznajmo Vodnjan": Tradicijska jela, kulturna baština koju treba sačuvati

| Autor: Glas Istre
Ilustracija/polenta

Ilustracija/polenta


Danas, s početkom u 18 sati u Sali za vjenčanja u Vodnjanu (Narodni trg) održat će se javno predavanje Eliane Moscarda Mirković pod nazivom "Tradicijska jela: kulturna baština koju treba sačuvati" ("I piatti della tradizione culinaria: un patrimonio culturale da salvaguardare").

Predavanje se održava u okviru programa "Upoznajmo Vodnjan - Conosciamo Dignano", s ciljem predstavljanja i popularizacije rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja iz arheologije, povijesti, povijesti umjetnosti, etnologije, lingvistike, biologije te drugih znanstvenih i umjetničkih polja s područja Grada Vodnjana. Organizatori su Grad Vodnjan, Istarsko povijesno društvo, Knjižnica Vodnjan i Pučko otvoreno učilište Vodnjan.

Hrana značajno pridonosi (samo)definiranju kulturnoga identiteta; to je baština koju treba zaštititi i predati u nasljeđe. Već nekoliko godina UNESCO uključuje gastronomske tradicije među dobra koja treba štititi. Izlaganje će prikazati putovanje kroz hranu i recepte kulinarske tradicije, s posebnim osvrtom na tipična jela Galižane, važan izraz nematerijalne kulture i kulturnoga pamćenja, da bi se razumjelo koliko je kulinarsko umijeće esencijalno povezano s upotrebom i običajima te poviješću kraja, ali je prije svega i sredstvo za izražavanje i prenošenje kulture.

Prof. dr. sc. Eliana Moscarda-Mirković predaje talijanski jezik i književnost na Filozofskome fakultetu Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Istražuje teme koje se odnose na književnu produkciju istro-kvarnerskih autora koji pišu i objavljuju na talijanskome jeziku, višejezičnost u djelima talijanskih pisaca, književne prijevode te na jezične posebnosti autohtonoga istarskog govora Galižane. Nositeljica je i koordinatorica međunarodnoga istraživačkog projekta "Arhiv jezične i kulturalne baštine Istre".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini