OGROMAN INTERES ZA OGRANIČENU SERIJU

Komplet zlatnika s motivima Huma i Višnjana rasprodan za samo dva dana! 

Cijena numizmatičkog kompleta u Hrvatskoj kovnici novca je varirala, a u jednom je trenutku dosegnula iznos od 22.798 kuna, no njegova je vrijednost pogotovo za Istru, zbog dva istarska motiva, daleko veća

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Numizmatički komplet "Hum i Zvjezdarnica Višnjan" (foto: Branimir Kralj)

Numizmatički komplet "Hum i Zvjezdarnica Višnjan" (foto: Branimir Kralj)


Hrvatska kovnica novca u samo dva dana rasprodala je zlatni numizmatički komplet "Hum i Zvjezdarnica Višnjan". U seriji od svega 199 komada izdala ga je Hrvatska narodna banka, a otkovala Hrvatska kovnica novca. Određena količina, a neslužbeno doznajemo da je riječ o pedesetak kompleta, bit će dostupna još samo kod prodajnih partnera: Centar zlata, Plemenit i Auro Domus, no i tamo će brzo planuti.

Najmanji zlatnik na svijetu Najmanji zlatnik na svijetu

Ograničena serija posljednjih investicijskih zlatnika s apoenom kune, zlatnik Hum nosi apoen od 1 kune, a zlatnik Višnjan apoen od 1.000 kuna, posve je očekivano izazvala veliki interes. Ne samo stoga što se Hrvatska njima oprašta od kune i obilježava prelazak na novu valutu, već i stoga što je zlatnik s motivom Huma promjera 1,99 milimetara i težine svega 0,05 grama, a koji dolazi u kompletu sa zlatnikom od jedne unce zlata s motivom Zvjezdarnice Višnjan, najmanji zlatnik na svijetu i prodaje se s povećalom. Kiparica Ana Divković autorica je kovanice Hum s motivom najmanjeg grada na svijetu, a kipar Nikola Vudrag, autor kovanice Zvjezdarnica Višnjan, s motivom ove istarske zvjezdarnice koja je na trećem mjestu u svijetu po broju objavljenih asistencija u određivanju kretanja malih nebeskih tijela.

Trajna vrijednost

Cijena numizmatičkog kompleta u Hrvatskoj kovnici novca je varirala, a u jednom je trenutku dosegnula iznos od 22.798 kuna, no njegova je vrijednost pogotovo za Istru, zbog dva istarska motiva, kaže gradonačelnik Buzeta Damir Kajin, daleko veća.

- Jedini komplet koji je rezerviran s područja Grada Buzeta je Destilerija Aura, i to za Museum of Hum Aura. Osobno nisam želio u rebalansu gradskog proračuna tražiti tih tri tisuće eura, iako je riječ o trajnoj vrijednosti kojoj će cijena samo rasti, i koju bi bilo lijepo izložiti i u Buzetu. Na primjer u Gradskoj knjižnici, uz "Misal kneza Novaka", luksuzno faksimilno izdanje najstarijeg datiranog hrvatskog rukopisnog misala iz 1368. godine, koji su u prosincu pretprošle godine objavili Katedra Čakavskog sabora Roč, Staroslavenski institut i Mozaik knjiga. Podsjećam da je ovo luksuzno faksimilno izdanje prilikom prošlogodišnje audijencije u Vatikanu hrvatski predsjednik Zoran Milanović poklonio Svetom Ocu, naglasio je Kajin.

Hum, najmanji grad na svijetu (foto Aleksandar MERLAK)Hum, najmanji grad na svijetu (foto Aleksandar MERLAK)

Dodatna vrijednost je i u priči novčića, istaknuo je Kajin, jer se njima Hrvatska oprašta od kune, ali i u tome što bi Hum preko najmanjeg zlatnika na svijetu mogao ući u Guinnessovu knjigu rekorda, na čast i ponos Buzećana, ali i majstora Hrvatske kovnice novca jer radi se o filigranskom remek djelu najveće preciznosti.

Kajina je o toj mogućnosti izrade najmanje kovanice na svijetu, u prisustvu tadašnjeg ministra financija Zdravka Marića, prvi upoznao guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić, negdje u ovo vrijeme prošle godine.

- Nitko nije bio uporniji od mene da taj novčić ugleda svijetlo dana, vjerojatno ni dosadniji ljudima u Hrvatskoj narodnog banci i Hrvatskoj kovnici novca, ali to je priča koja se nadovezuje i na ove godine nagrađenu Subotinu, i na nagrađeni Bavul - škrinjicu društvenih igara, i na faksimilno izdanje "Misala kneza Novaka", na Buzetsku naušnicu, Aleju glagoljaša… Nastavak je lijepih buzetskih priča u kojima sudjeluju generacije Buzećana i koje će, ako ih prezentiramo, biti dodatni magnet za posjetitelje, a ujedno i priča o našim korijenima i identitetu, reći će Kajin i dodati da je odmah znao da će zlatnici planuti, pogotovo sada pred ulazak u euro zonu, kada ljudi žele svoj novac pretočiti u trajno dobro.

Ponosni Humljani

Zbog toga što se Hum našao kao motiv na najmanjoj kovanici na svijetu koju je izdala Hrvatska narodna banka, a otkovala Hrvatska kovnica novca, najviše su ipak ponosni Humljani.

- Velika je to promocija za najmanji grad na svijetu koji bi sada po prvi puta mogao ući u Guinnessovu knjigu rekorda, ako ništa drugo kroz zlatni novčić, izjavio je predsjednik Udruge Hum Aleksandar Merlak.

Hum upravo obilježava 50 godina otkako ga je Katedra Čakavskog sabora proglasila najmanjim gradom na svijetu. Prvi je cilj takvog brendiranja bio spasiti ruševni gradić. U međuvremenu je obnovljen, a onda se Humu, u kojem danas živi svega 28 stanovnika, dogodio turizam. Postao je svjetski poznat i prepoznatljiv, meta turista sa svih kontinenata. Sada je dobio i najmanji zlatnik na svijetu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum