VELIKA I VAŽNA INVESTICIJA

FOTO / Tri nova vozila hitne pomoći uručena Labinu i Buzetu. Njihova ukupna vrijednost je oko 6 milijuna kuna!

| Autor: Doria MOHOROVIĆ


Tri nova vozila Hitne medicinske službe jučer su uručena ispostavama Labin i Buzet Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije. Na svečanoj primopredaji održanoj u Puli istarski župan Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo nabavkom suvremenih vozila, koja istovremeno znače bolje uvjete za pacijente, kao i za liječnike i medicinsko osoblje. Uz župana koji je ključeve dvaju vozila predao Ispostavi Labin, a treći Ispostavi Buzet, primopredaji su prisustvovali labinski gradonačelnik Valter Glavičić, buzetski gradonačelnik Damir Kajin, pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Gordana Antić i ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Tatjana Čemerikić.

- Na ovaj način želimo imati standardiziranu uslugu hitne medicinske pomoći na području cijele Istre jer je nama svaki kutak naše županije i svaki građanin jednako bitan, što ovim djelima i pokazujemo. Ovo nisu male investicije, ukupna vrijednost nabave je 3,9 milijuna kuna, a svako vozilo pojedinačno iznosi 1,3 milijuna, rekao je Miletić.

Antić je pojasnila da se u nova vozila prenosi, odnosno ugrađuje, visokokvalitetna oprema kojom su se i ranije služili, te da uz nju vrijednost vozila dostiže i gotovo dva milijuna kuna.

Istaknula je da se ovime zaokružuje san otprije tri godine, a to je da svi timovi Hitne medicinske službe u Istri, njih 11, imaju kvalitetno vozilo koje pruža maksimalnu sigurnost. Cilj za budućnost je, kaže, da svih 28 vozila hitne medicinske službe budu ovakvog tipa.

- Ova vozila daju maksimalnu sigurnost, kako za pacijente tako i za medicinsko osoblje koje radi u vozilu. Imali smo ljetos primjer gdje je u prometnoj nesreći vozilo praktički uletilo u naše, a pacijentu ni osoblju nije bilo ništa. Da su bili u nekim od starih vozila možda bi bilo i poginulih. Stoga, ova su se vozila dokazala kao sigurna i kvalitetna, pacijent se osjeća kao u ambulanti, a osoblje može poduzimati sve one postupke koji spašavaju život ili olakšavaju bolove do dolaska u bolnicu, kazala je Antić.

- Nabavkom ovih vozila uspjeli smo postići da svih sedam ispostava u Istarskoj županiji imaju jednaka visoko standardizirana i moderno opremljena vozila. Danas ne bi bili ovdje gdje jesmo da nije bilo svesrdne pomoći, potpore i suradnje svih naših gradova, gradonačelnika, turističkih zajednica i osnivača, Istarske županije, koji su prepoznali i sufinancirali rad Hitne medicinske službe. Mi danas imamo jednu modernu, dobro organiziranu Hitnu medicinsku službu koja je, s obzirom na kvalitetu i opremljenost, zaista prepoznatljiva kako u Hrvatskoj, tako stoji uz bok razvijenim zemljama Europske unije, rekla je Čemerikić.

Buzetski gradonačelnik Damir Kajin naglasio je da je ovaj projekt kapitalna investicija za Grad Buzet.

- Prava priča će se zaokružiti onda kada ćemo uz pomoć Istarske županije i nadležnog ministarstva zdravstva pristupiti gradnji hitnih domova i hitnih službi diljem Istarske županije. Mislim da se sredstva mogu pronaći unutar fonda MPO-a i da u dogledno vrijeme možemo dodatno, uz ovo velebno zdanje Opće bolnice u Puli, podignuti zdravstveni standard namijenjen građanima županije istarske, rekao je Kajin.

Da je ovaj projekt velika stvar za Grad Labin i njegove građane smatra i gradonačelnik Labina Valter Glavičić.

- Znamo da Labin ima malih problema s prometom što se tiče brzine spajanja s bolnicom, zbog čega će novo kvalitetno i brzo vozilo puno značiti, rekao je labinski gradonačelnik.

Uz ulaganja u vozni park, istarski je župan podsjetio i na druge investicije u zdravstvo i socijalnu skrb poput nabavke mamografa s tomosintezom i sufinanciranja gradnje tri doma za starije osobe u Labinu, Pazinu i Buzetu.

- Kad završimo projekt nadogradnje i adaptacije dječjeg odjela Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" u Rovinju, mislim da ćemo s novom Općom bolnicom, s novom zgradom Medicinske škole, a nadam se uskoro i osnivanju Medicinskog fakulteta, na jedan kvalitetan način zaokružiti temu zdravstva u našoj županiji jer svi znamo da ova vozila, ove zgrade i sva oprema bez ljudi ne bi imali smisla, zbog čega je jako važno ulagati u kvalitetan kadar. Županija smo koja je odvojila preko 400 tisuća kuna isključivo za namjenu stipendiranja medicinske struke, rekao je Miletić, posebno pohvalivši stručne i vrijedne djelatnike Hitne medicinske pomoći jer je postotak oživljavanja u Istri znatno veći od prosjeka u Europskoj uniji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter