Memorijalna utrka "Dina Pervan Rabelo"

VELIKA FOTOGALERIJA: Na Hirobazi više od 600 građana sudjelovalo u utrci na kojoj su se prikupljala sredstva za udrugu Krijesnica

Sredstva će se usmjeriti djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima * S obzirom da je kotizacija iznosila 75 kuna po sudioniku, a moglo se uplatiti i više, ne računamo li i donacije, jučer je prikupljeno najmanje 45 tisuća kuna

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ  


Više od 600 sudionika odazvalo se Memorijalnoj utrci "Dina Pervan Rabelo", njenom drugom izdanju, u čast na prerano umrlu pulsku stolnotenisačicu i trenericu, učiteljicu povijesti i talijanskog jezika i književnosti te zaljubljenicu u trčanje. Brojni rekreativci mogli su odabrati između dviju opcija za sudjelovanje u "humanitarki" - trčati na 6,7 kilometara ili hodati 4,3 kilometara. Točno u 11 sati na Hidrobazi označen je start i aktivnosti su, uz bučnu podršku brojnih prijatelja, krenule.

Borac do kraja

Prvima u cilju bilo je potrebno i manje od pola sata, šetači su odabrali svoj start i stizali u cilj kako je kome bilo ugodno po predivnom sunčanom vremenu. No, to je u cijelom događaju bilo i manje bitno. Cijela priča imala je, naime, humanitarnu notu, s predznakom imena i djela Dine Pervan Rabelo. Svi koji su je poznavali pamte njeno nasmijano lice, ogroman osmijeh koji ju je krasio i kada joj je bilo najteže. Nikada se nije predala. Bila je borac do samoga kraja. Naime, 2017. godine dijagnosticiran joj je rak kostiju, sarkom.

Preminula je krajem 2020. godine, nakon tri godine borbe sa zloćudnom bolesti, nedugo nakon što je napunila 30. godinu života. Upravo 23. studenog napunila bi 32 godine. Nije ih dočekala, no njena je prisutnost i danas bila jaka, u svakom prijateljskom zagrljaju, u svakoj priči, u svakom osmijehu, u svakom koraku za sve one, kako je rekla njena majka Đurđica, koji nisu mogli sudjelovati.

Bila je prisutna i u humanitarnom dijelu jer će se sav prikupljeni prihod od kotizacija i pojedinačnih uplata usmjeriti udruzi Krijesnica, za pomoć djeci i obiteljima suočenima s malignim bolestima. S obzirom da je kotizacija iznosila 75 kuna po sudioniku, a moglo se uplatiti i više, ne računamo li i donacije, samo danas prikupljeno je najmanje 45 tisuća kuna.

Ovu trku u sjećanje na prerano izgubljenu prijateljicu pokrenule su Anja Stankovski, Maja Manzin i Ljiljana Janković, a u organizacijskom dijelu u pomoć su pozvale Saru Vižintin, prijateljicu Dinine sestre Ade, koja je i ranije za Dinu vrlo uspješno organizirala prikupljanje sredstava za nabavku pomagala i liječenje.

Humanitarni cilj

- Dina je s Ljiljanom trenirala 20 godina u stolnoteniskom klubu, s Majom je bila u srednjoj školi, a ja sam se s njom upoznala nakon mature. Bile smo najbolje prijateljice dugi niz godina. Dinina posljednja želja je bila da se, jednom kada je više ne bude, uz njezinu najbližu obitelj u Šišanu okupimo za vrijeme prvog sljedećeg punog mjeseca uz zdravicu u njeno ime.

To smo i učinili, ali ne samo da smo se družili taj prvi puni mjesec, već smo se i nastavili okupljati svakog punog mjeseca njoj u čast. Ona je voljela gledati pun mjesec: kad je bila najranjivija to ju je umirivalo pa sada i nama to daje neku snagu, okupljamo se kao neka grupa podrške jedni drugima. Bili smo uvjereni da, ako netko može preboljeti tu tešku bolest, može Dina, svojim optimizmom, osmijehom, veselim stavom, ali eto, nije išlo pa sada nekako mislimo da je ovo bio taj njen viši cilj, njena svrha da okupi sve ove ljude, da budu aktivni, sretni, da se druže, rekla nam je Anja Stankovski.

Na jednom takvom okupljanju lanjskog rujna rodila se ideja da organiziraju događaj Dini u čast. Roditelji i sestra Ada to su i podržali pa je dogovoreno da to mora biti događaj trkačkog karaktera jer je Dina voljela trčati. Više puta je sudjelovala na događajima kao što su Wings for Life, a rado je sudjelovala i na Istarskoj zimskoj ligi.

- Dina je bila sportaš od formata. Trenirala je dvaput dnevno, išla je i na privatne satove, a osim toga, kadgod je imala vremena išla je trčati jer ju je to smirivalo i u tome je uživala. Također, odlučili smo da događaj mora imati i humanitarnu komponentu, da vratimo nekome na jednak način na koji je i Dina dobila pomoć kad je njoj bila potrebna.

Odluku o tome gdje će se usmjeriti sredstva prepustili smo roditeljima i sestri pa je tako lani 60 tisuća kuna bilo uplaćeno za Kiaru Goršić, djevojčicu koja se u to vrijeme borila sa zloćudnim tumorom na mozgu, a ove godine odluka je da to bude udruzi Krijesnica. I na kraju odlučili smo ubaciti i šetače jer tako mogu doći i osobe u kolicima, kao što je i Dina bila kada je ostala bez noge, i boraviti na zraku i imati neku aktivnost na otvorenom, navela je Anja i zahvalila se svim sponzorima koji su pomogli ovu njihovu aktivnost, donirali i za okrjepu sudionika i za nagrade najboljima.

Druženje i ljubav

Sara Vižintin bila je zadužena za tehnički dio trčanja i organiziranje staze na čemu su joj svi jako zahvalni. Sara veli da je ipak 600 sudionika puno pa dogodine razmišljaju o mogućem razdvajanju hodača i trkača. No, o tom potom.

- Zanimljivo je da su ove godine među sudionicima bili ne samo domaći trkači svih uzrasta, već i stranci, Talijani, Slovenci i skupina Španjolaca koja nam se najavila preko Facebooka. Sve je u konačnici proteklo u redu, vidi se da smo se već ove druge godine uhodali i idemo dalje, rekla nam je Vižintin.

Vrlo emotivnu poruku sudionicima je poslala Dinina mama Đurđica Njegić Pervan.

- Ovo je veliki događaj za nas, produžuje sjećanje na Dinu, na sve ono što je u životu radila i nesebično dijelila. Svi koji su je znali, znali su i da je bila veliki humanitarac, mali-veliki čovjek čiji je svaki korak bio prožet humanim ciljem. A ova manifestacija je upravo to, humanost, zajedništvo i ujedno pomoć potrebitima. Dinu pamtim i kao čistu ljubav, koja je ovaj svijet učinila ljepšim, a to vidim i ovdje sada, svi se smiju, grle, pričaju. Upravo taj kontakt daje osjećaj pripadnosti.

Bila je i veliki sportaš, ne samo kad je trenirala, već i u razmišljanju, načinu života. I to smo prigrlili ovom manifestacijom i vjerujem da je ovo za nju prekrasno, danas je sigurno bila prisutna i znam da bi bila presretna. Jako nam nedostaje, ali je svaki dan prepoznajem i to u ljudima koji mi prilaze, u prijateljima koji o njoj govore s ljubavi, o poznanicima, to je jedna koncentracija ljubavi koju ćemo mi njegovati i dalje njoj u spomen, rekla je majka Đurđica.

Nagrade, okrepa i tombola za sve sudionike osigurani su zahvaljujući izdašnim donatorima, a to su ovaj put bili Decathlon Hrvatska, maslinovo ulje Quargnal, Optika Nataša, Zlatarna Gojani, OPG Laginja, AP LAB, vino Franc Arman Vineyards, Ana Grbac Nutrition & Pharmacy, pivovara Labona, Spartana, Adventure Park Jangalooz, Old to Gold, Semisubmarine, Hood Inku, Loui Piercing i OPG Latini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of