MARČANA

Lokalni DVD nabavio novo vatrogasno vozilo, kamioncin za prijevoz opreme i sedam članova posade

Uz kamione koje smo kupili, od tog istog društva dobili smo na poklon vrijedne pumpe za ispumpavanje vode, recimo tijekom poplava, kao i vatrogasnu opremu i vatrogasna odijela za mladež i odrasle, naglasio je Klaudio Knapić, predsjednik DVD-a Marčana

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Primopredaja vozila u Njemačkoj

Primopredaja vozila u Njemačkoj


Nakon tri godine, DVD općine Marčana pojačao je vozni park novim vatrogasnim kamionom koji će uvelike pomoći radu ovog društva. Kamioncin je tipa IVECO Deili za prijevoz opreme i sedam članova posade. Unazad tri godine vatrogasci Bischofsmaisa nabavili su novo vatrogasno vozilo te su svoje navalno vozilo Mercedes Benz s kompletnom opremom za sve intervencije po vrlo povoljnoj cijeni prodali DVD-u Marčana koji je do tog trenutka raspolagao malim vatrogasnim kamionom TAM 80 proizvedenim 1983. godine, a kojeg im je ustupio na korištenje DVD Pula, pojašnjava nam predsjednik DVD-a Marčana Klaudio Knapić.

Za prijevoz robe i ljudi

- Uz kamione koje smo kupili, od tog istog društva su Marčanci dobili na poklon vrijedne pumpe za ispumpavanje vode recimo tijekom poplava, kao i vatrogasnu opremu i vatrogasna odijela za mladež i odrasle. Ovih smo dana dovezli novi kamioncin koji će ovom društvu služiti za više namjena, upravo zbog angažiranosti članova u više aktivnosti. Prvenstveno ćemo ga koristiti za prijevoz vatrogasne opreme pri vatrogasnim intervencijama, ali isto tako pri akcijama čišćenja protupožarnih putova, ekoloških akcija, koje marčanski vatrogasci konstantno održavaju, ali i za organizaciju manifestacija i fešti na području općine, kaže Knapić.

Na inicijativu Damira Bedrine koji je rodom iz Raklja, točnije iz Belavići, a živi u njemačkom mjestu Bischofsmais, ostvareni su prvi kontakti s tom općinom te su posredstvom KUD-a Mate Balota započele prve službene posjete tom kraju i regiji. Kako je KUD u više navrata sudjelovao na međunarodnoj smotri folklora Drumherum, uslijedio je uzvratni posjet te su Marčanci ugostili delegaciju Općine Bischofsmais čime je službeno započela zajednička suradnja, prijateljstvo i potpisivanje povelje o prijateljstvu i bratimljenju dviju općina.

S jednog od natjecanjaS jednog od natjecanja

Suradnja se nastavila u okviru škola i vrtića, a napose kroz DVD Marčane. Zahvaljujući izuzetnom zalaganju načelnika Općine Bischofsmais Waltera Nirsch i Damira Bedrine, DVD Marčane je opremio svoje društvo vozilima koji su od posebnog značaja za kompletno istarsko vatrogastvo, a posebno za ovo područje. Valja naglasiti da su Marčanci involvirani u rad gradske organizacije Crvenog križa Pula te su u više navrata pomagali ovom društvu u prijevozu namirnica i opreme, hrane u pučkoj kuhinji, bolesničkih kreveta potrebitima, namještaja za socijalne potrebe i ostalog.

Od Covida do Petrinje

Za vrijeme pandemije Covid 19 svojim su kombijem, vatrogasci bili na raspolaganju mještanima općine Marčana za sve što je bilo potrebno. Od prijevoza hrane, lijekova, goriva, kao i PVZ-u Pula pri prijevozu sanitarne i zaštitne opreme za Istarske domove zdravlja, staračke domove na području Puljštine. Usto su prevozili hranu hitnim službama, namirnice ljudima na kućne adrese i sve potrebno.

Muški i ženski članovi DVD-a MarčanaMuški i ženski članovi DVD-a Marčana

Nakon razornog potresa koji je zadesio Petrinju i okolicu, više od 10 puta Marčanci su vozili namirnice i potrebne stvari žiteljima tog područja, za sve te aktivnosti u slučaju potrebe od sada će obavljati upravo tim novim kamioncinom koji su dovezli iz Njemačke.

- Marčanski su vatrogasci, kao i svi istarski vatrogasci ove godine bili izuzetno aktivni, jer naše područje ne pamti ovakav razmjer požara s toliko intenziteta, kao što je to bio slučaj ovog ljeta. Usprkos sezoni i zauzetosti članova svojim obavezama, nije bilo požara na koji se nisu odazvali, kako u svojoj, tako i u drugim općinama, pojašnjava Knapić.

Ujedno su članovi i članice DVD-a Marčana ove godine uspjeli sudjelovati na više vatrogasnih međunarodnih natjecanja na kojima su pokazali izvrsnu spremnost i vještinu. Sudjelovali su na natjecanju kod prijatelja u Dravogradu u Sloveniji, u Novom Sadu u Srbiji, u Bolu na otoku Braču, kao i već tradicionalno u Medulinu na Medulin of roudu. Na svim tim natjecanjima postigli su zapažene rezultate, a poseban značaj je taj što su na svima bili mladi članovi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum