Festival šuma i šumskih plodova

FOTO/Brgudac pucao po šavovima: Šumska avantura privukla neočekivano veliki broj posjetitelja

Inovativan festival za sve generacije usmjeren u promociju svih dobrobiti od šuma na jedan novi način; kroz šumsku umjetnost, radionice iz šumske pedagogije i šumske terapije te naravno gastronomiju od šumskih plodova i bilja

| Autor: Gordana Čalić Šverko
Festival šuma i šumskih plodova

Festival šuma i šumskih plodova


Drugačiji od svih drugih, Festival šuma i šumskih plodova, prvi takav na regionalnoj razini, održan je u Brgudcu, u najvišem stalno naseljenom selu u Istarskoj županiji, na 747 metara nadmorske visine. Malo selo Ćićarije, doslovno je pucalo po šavovima. Šumski festival privukao je neočekivano veliki broj posjetitelja. Sam Brgudac bio je zatvoren za promet, ali se zato ne pamti takav prometni kolaps na prilaznoj cesti koja vodi do sela, s kolonama automobila parkiranih s obje strane.

Festival šuma i šumskih plodovaFestival šuma i šumskih plodova

Brdsko-planinsko područje koje je tradicionalno živjelo od šume, pokazalo se kao pravo mjesto cjelodnevnog programa za sve generacije kojim se potiču inovativni sadržaji vezani uz šumu: šumska pedagogija, šumska terapija, ambijentalna umjetnost.

U svom prvom izdanju Festival šuma i šumskih proizvoda, na zapadnom ulazu u Park prirode Učka, u podnožju izvorišta Korita i Brajkovog vrha, tisućnjaka Ćićarije, ugostio je Darka Vukelića, međunarodno certificiranog vodiča za šumsku terapiju koji je posjetitelje proveo kroz šumsku kupku - senzornu šetnju šumom stazom prema Koritima. Šumska kupka ili Forest bathing, pojasnio je ovaj Ogulinac, vođena je procesna metoda u kojoj se kroz različite aktivnosti i vježbe, u suradnji s prirodom, pronalazi prirodni ritam djelovanja prateći svoje tijelo i signale koje ono šalje.

Festival šuma i šumskih plodovaFestival šuma i šumskih plodova

- Šumska kupka ima značajan pozitivan učinak na zdravlje i psihološku dobrobit. Povezuje nas s prirodom i pomaže da pronađemo vlastiti prirodni sklad, povećava usredotočenost, koncentraciju i moć, smanjuje efekte stresa, pospješuje imunitet, nabrojao je diplomirani inženjer šumarstva i certificirani Forest Theraphy Guide s više od 30 godina iskustva rada i boravka u šumi. Drugim riječima, rekao je, šuma nas vraća na "tvorničke" postavke.

Još je jedan pasionirani zaljubljenik u prirodu i izvrsni poznavatelj šume došao u Brgudac kao zastupnik šumske gastro scene. Anton Rudan, voditelj dokumentarno-avanturističkog serijala "Lovac na bilje" i kulinarskog showa "Šumski kuhar" na HTV-u, pripremao je delicije od samoniklog bilja u sklopu svojevrsnog kuharskog tečaja. Kulinarske radionice ovog šumskog kuhara i inače se odvijaju na otvorenom i jedinstven su doživljaj za sve one koji vole pripremiti ukusnu, drugačiju i zdravu hranu. Već više od tri desetljeća, Rudan dijeli svoje znanje, inspiraciju i realizacije o šumi, divljini, biljkama i njihovoj upotrebi. Šuma i biljke njegova su dva najveća učitelja.

Festival šuma i šumskih plodovaFestival šuma i šumskih plodova

Šator ispred spomen doma sa šumskim sajmom i proizvodima iz šume; nakitom i ukrasima, umjetničkim predmetima, proizvodima od gljiva, poput koncentrirane tinkture od ljekovitih gljiva, medom i kolačima, predmetima od drva i vune te šumskom kozmetikom, bio je pravo ishodište za raznovrsne radionice, od planinarskih, do izrade šumske kozmetike i predmeta od drva, šumske kupke do šumskih radionica za djecu.

Vesna Arzenšek sa suradnicima iz Modelne šume Istra pripremala je gljivarski kotlić te slatka i slana jela na bazi gljiva, poput namaza od gljiva, pa čak i čokoladnih mafina s gljivama. Licencirani determinator nadzemnih gljiva Josip Marino Šimić iz Umaga neumorno je na svom štandu znatiželjnim posjetiteljima odgovarao na brojna pitanja. Za sve željne edukacije Anton Rudan ili šumski kuhar održao je predavanje o fitoaromaterapiji i šumskoj terapiji, a predsjednica udruge Modelna šuma Ana Fornažar o tome što je modelna šuma i o 30 godina međunarodne mreže modelnih šuma. Predstavili su se i umjetnici, Sara Gortan, ilustratorica i slikarica, rodom iz Vrsara koja je Poreč prije nekoliko godine zamijenila Brgudcem, kao i Pero LeBand, Petar Banda, Opatijac s brgudčkom adresom, krajobrazni arhitekt, umjetnik, keramičar, pa Ajna art i umjetnik Falco s ambijentalnom instalacijom.

Festival šuma i šumskih plodovaFestival šuma i šumskih plodova

Umjetničke predmete kao i biljne pripravke izložila je udruga "Iz divljine", a proizvode od filcane vune na temu šume i nakit od čunčane čipke "Lodrica" iz Rijeke. Među izlagačima bili su i Med Vežnaver, Darko Vukelić, proizvodi od drva, "Fitoaroma", "Javor" - proizvodi od drva, "Drijade"...

Pripremljen je cijeli set radionica za djecu i odrasle: "Šumska radionica", "Izrada kućica za kukce", "Šumske prstovne i pokretne igre", "Igre boja - jesenska čarolija", "Snalaženje u prostoru korištenjem GPS-a", "Šumska aromakozmetika", "Izrada uporabnih predmeta od drva", koje su proveli Drijade, Bojan Aleksić, Šumske boje, Istarski planinarski savez, Fitoaroma i Darko Vukelić. Mogla se razgledati izložba "Sva lica Brguca" udruge Babucera.

Prvo izdanje festivala započelo je radionicom Istarskog planinarskog saveza, a zatvorio ga je koncert etno skupine "Šćike", dok je u popodnevnim satima svojim ambijentalnim zvukovima prisutne zabavljao DJ Groot.

Organizaciju premijernog šumskog festivala potpisuju Općina Lanišće, Modelna šuma Istra i udruga Babucera iz Brgudca, a pokrovitelj je Istarska županija, županijski odjeli za poljoprivredu i turizam.

Festival šuma i šumskih plodovaFestival šuma i šumskih plodova

Festival šuma i šumskih plodovaFestival šuma i šumskih plodova

Festival šuma i šumskih plodovaFestival šuma i šumskih plodova

- Odaziv je iznad svih očekivanja, a svaka radionica ultra popunjena. Zadovoljni smo kao organizatori, iako malo i zatečeni. Očekivali smo puno ljudi, ali ovaj broj ipak nismo, rekla nam je predsjednica udruge Modelna šuma Istra Ana Fornažar.

Cilj je festivala, naglasila je, promovirati sve dobrobiti od šuma i približiti šumu na jedna novi način kao najbolje mjesto za igru i stvaranje te šumu kao izvor hrane i zdravlja.

- Želja nam je da ljudi posjete Ćićariju, da je dožive u njezinoj prirodnoj ljepoti. Takve manifestacije koje stavljaju naglasak na prirodu više su nego poželjne, naglasila je načelnica laniške općine Roberta Medica. - S obzirom na potencijal koji Ćićarija ima, ovo je idealan prostor za razvijanje sporog turizma i održivog razvoja, nadovezala se je županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter