OD POČETKA GODINE

12,6 MILIJUNA NOĆENJA I 1,7 MILIJUNA GOSTIJU Unatoč koroni, Istra ostvarila gotovo POLA LANJSKOG REZULTATA

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

Na dnevnoj razini u Istri boravi 54 tisuće gostiju, kojih je lani na isti dan bilo 130 tisuća. To je, imajući na umu da smo na crvenim listama naših najznačajnijih emitivnih destinacija, vrlo dobar rezultat, napominje Denis Ivošević

Prema prvim neslužbenim, nekonsolidiranim podacima, u Istarskoj je županiji od početka rujna do subote ostvareno 735.000 noćenja i 74.000 dolazaka, što je u odnosu na isto lanjsko razdoblje podbačaj od 62, odnosno 72 posto. Drugim riječima, noćenja su dosegnula 38 posto lanjskog rezultata, a dolasci svega 28 posto. Od početka godine do subote u Istri je ostvareno 12,6 milijuna noćenja i 1,7 milijuna dolazaka, što je 48, odnosno 43 posto lanjskih rezultata. Na razini države u prvih osam mjeseci 6,8 milijuna turista ostvarilo je 47,5 milijuna noćenja, 41 posto lanjskih dolazaka i 53 posto noćenja, što je bolje od predviđanja s obzirom na ograničenja izazvana pandemijom koronavirusa, tvrde u resornom ministarstvu i Hrvatskoj turističkoj zajednici.

- Na dnevnoj razini u Istri boravi 54 tisuće gostiju, kojih je lani na isti dan bilo 130 tisuća. To je, imajući na umu da smo na crvenim listama naših najznačajnijih emitivnih destinacija, vrlo dobar rezultat, napominje Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije. Podsjeća pritom da su Istru prvi na crvenu listu stavili Nizozemci, i to već polovicom srpnja, baš u periodu kad se očekivao najveći broj nizozemskih gostiju na Poluotoku, i to gotovo isključivo u kamping segmentu.

- Samo mjesec dana kasnije, polovicom kolovoza, i to u razdoblju u kojem smo očekivali vrhunac turističke godine, ponovno smo istaknuti na crvenim listama Austrije, Slovenije i Italije, trima od četiriju naših najznačajnijih tržišta. To je bio udar koji se jednostavno ne može ni amortizirati, ni ublažiti. Vrlo brzo njihov primjer slijedile su i sve ostale važne emitivne destinacije: Slovačka, Mađarska, Velika Britanija, Švicarska i tako redom, nabraja Ivošević.

U ovom nas trenutku, veli on, Nijemci drže iznad vode i dokle god bude tako, možemo očekivati kontinuitet koji je dobro nastaviti. - Posljednjih dana bilježimo i blagi porast slovenskih gostiju, koji očigledno koriste mogućnost boravka u Istri unutar 48 sati. Ukoliko bi i Slovenci pribjegli selektivnom, odnosno regionalnom pristupu, bilo bi to od velike važnosti za Istru. Epidemiološka situacija u Istri je izuzetno dobra i ovom prigodom još jednom želim zahvaliti cijelom sustavu koji je brinuo da Istra ostane sigurna destinacija i samim time nas stavio u poziciju da budemo kompetitivni. Glavnina turističke godine je iza nas, no svima nam je jasno da se želimo izboriti za svakog gosta i svaki dan više koji realiziramo s gostima velik je dobitak za sve nas, zaključuje Ivošević.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić izjavio je da se u Hrvatskoj još odmara oko 200 tisuća turista te da upravo traju jesenske kampanje koje bi u Hrvatsku trebale privući turiste. Navodi da su HTZ-ove kampanje od početka pandemije na društvenim mrežama i drugim kanalima privukle stotine milijuna ljudi. U promociji za iduću godinu istaknut će se Hrvatska kao sigurna destinacija, najavljuje Staničić. HTZ-u je za promociju u 2021. na raspolaganju oko 200 milijuna kuna, a to je iznos ovogodišnjeg proračuna, koji je 140 kuna siromašniji od lanjskog. Turisti će se, kazao je, testirati na Covid-19 u samoj destinaciji.

Kad je o iskorištenosti kapaciteta riječ, u izvanrednoj Covid situaciji najbolje su prošli privatan smještaj, hoteli i kampovi, a najlošije hosteli, koji su na svega pet posto lanjskih rezultata.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac najavila je suradnju s hotelskim kompanijama vezanu uz očuvanje radnih mjesta i likvidnosti. Također je nagovijestila izradu strategije održivog turizma, koja podrazumijeva održivo planiranje kapaciteta i infrastrukture, u što će se uključiti brojni stručnjaci i udruge.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum