PROLJETNE TEMPERATURE IZNAD 20 STUPNJEVA

PROBUDILE SE I ZMIJE, kod Gajane viđeni poskoci!


Kod nas u Istri postoji samo jedna vrsta otrovnice. To je poskok koji je izgledom specifičan i teško ga je zamijeniti, veli nam Nediljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dodajući da unatoč nagađanjima nema službenih podataka o tome da na našem području postoje riđovke. Često se, zaključuje, mladi kravosas zamijeni za otrovnu riđovku i zato, ni kriv ni dužan, strada

Posljednjih je dana u revizorskim oknima - šahtovima uočeno nekoliko zmija doznajemo od dr. sc. Nediljka Landeke, voditelja Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Za zadnju fotografiju koja im je dostavljena, onu zmije u oknu kod Gajane, ustanovljeno je kako se radi o odraslom primjerku poskoka, za kojeg se pretpostavlja da je ovdje prezimio.

Bez panike

Kako s dolaskom toplijeg vremena očekujemo povećani broj sličnih slučajeva, tako smo upitali Landeku što je ljudima činiti ako naiđu na zmiju, posebice ako sumnjaju da je riječ o otrovnici.

- Prvo moramo ljude umiriti i reći da su ugrizi zmija rijetki, a posebice otrovnica, veli nam
Landeka naglašavajući da su zmije korisna i zaštićena životinjska vrsta. Stoga ih se ne bi smjelo ubijati.


Zmije su, pojašnjava Landeka, jako osjetljive na vibracije, a kako je pred nama sezona šparuga, tako se svima koji odlaze u prirodu savjetuje da obuku kvalitetnu, čvrstu obuću te imaju štap za razgrtanje žbunja kojim će i lupkati po podu da rastjeraju zmije. Time će mogućnost ugriza smanjiti na najmanju moguću mjeru. Landeka naglašava da zmije nisu agresivne i većina će ih pobjeći, a da se ugrizi mogu pripisati strahu kada one napadaju u samoobrani.

Na pitanje što učiniti ako zmije učestalo viđamo u blizini kuća ili vrtova Landeka savjetuje da se
u tom slučaju može kupiti zaštitno repelentno sredstvo koje je dostupno u slobodnoj prodaji i može se naći u veterinarskoj ambulanti.

Opasan samo poskok

- Ukoliko ipak dođe do ugriza moramo znati da se antidotom tretira samo onaj od otrovnice, a i u tom slučaju postoje takozvani suhi ugrizi kod kojih zmija ne pusti otrov. Rana se ne smije dirati, a pacijent mora biti što mirniji, da se otrov ne bi proširio tijelom. Potrebno je što prije potražiti stručnu, liječničku pomoć da bi se procijenilo treba li osobi dati serum ili ne.

- Kod nas u Istri postoji samo jedna vrsta otrovnice. To je poskok koji je izgledom specifičan i teško ga je zamijeniti, veli Landeka dodajući da unatoč nagađanjima nema službenih podataka o tome da na našem području postoje riđovke. Često se, zaključuje, mladi kravosas zamijeni za otrovnu riđovku i zato, ni kriv ni dužan, strada zaključuje naš sugovornik napominjući da je normalno da se sa višim temperaturama i prvim šparogama sva priroda budi pa i zmije. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom