EPILOG BIZARNE PRIČE

PREMANTURA: Zbog lihvarskog duga izbacili ih iz obiteljske kuće. Oni je pri deložaciji srušili, a sada im je sud vraća

Jurašini su uglavnom nasamareni, jer je cilj protivne strane, Riste Prodanova, bio uzeti im vlasništvo nad nekretninom koja je bila vrlo vrijedna. Kada su shvatili što se događa, skupili su novac želeći mu vratiti dug, no on je odbijao, tako da im nije preostalo ništa drugo nego da se bore. Njega nije zanimao povrat novca, već nekretnina. Inače, takvih je ugovora sklopio na desetke, napominje Dino Čekada, odvjetnik obitelji Jurašin

| Autor: Marcello ROSANDA
Srušena kuća Jurašinovih (Snimio: Dejan Štifanić)

Srušena kuća Jurašinovih (Snimio: Dejan Štifanić)


 Nakon gotovo 23 godine otkako je obitelj Jurašin iz Premanture od sumještanina Riste Prodanova posudila 265 tisuća švicarskih franaka, pa tri godine poslije ostala bez vlastite kuće temeljem sklopljenog ugovora, priča konačno doživljava sudski epilog - ugovor je drugostupanjskom presudom utvrđen ništavim. Valja podsjetiti da je obitelj Jurašin 2013. godine srušila obiteljsku kuću u centru Premanture na dan kad je ona trebala biti predana u vlasništvo Prodanovu. Doduše, bila je to jedna doista bizarna situacija, budući da su Jurašini tvrdili da se kuća urušila sama od sebe kad su, zbog toga što im je sud naložio da je oslobode od svih stvari, iz nje iznijeli krojački stroj koji je služio kao nosiva konstrukcija krova.

Kako bilo, prije dva mjeseca je drugostupanjski Županijski sud u Velikoj Gorici preinačio presudu pulskog Općinskog suda kojom se cijeli spomenuti ugovor o zajmu sa sporazumom radi osiguranja novčane tražbine prijenosom vlasništva na nekretnine utvrđuje ništavim te se nalaže brisanje vlasništva s Prodanova i upis u korist ranijeg vlasnika Damira Jurašina. Dino Čekada, Jurašinov odvjetnik, kaže da se u ovom slučaju radi o kopernikanskom obratu.

"Taj ugovor se kolokvijalno naziva fiducija, što znači da ako ne vratiš novce automatski gubiš nekretninu. Vrlo je diskutabilan u svakom pogledu, jako opasan i riskantan", pojašnjava Čekada.

Jurašini su, kaže Čekada, nasamareni. "Cilj protivne strane je bio uzeti im vlasništvo nad nekretninom koja je bila vrlo vrijedna. Kada su shvatili što se događa, skupili su novac želeći Prodanovu vratiti dug, no on je odbijao, tako da im nije preostalo ništa drugo nego da se bore. Njega nije zanimao povrat novca, već nekretnina. Inače, takvih je ugovora sklopio na desetke", napominje Čekada. Inače, Jurašini su u postupku inzistirali na tome da je Prodanov na ukupan iznos zaračunao lihvarsku kamatu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom