NAJNOVIJEUMAG

OPORBENI IDS NAPUSTIO GRADSKO VIJEĆE: Nakon pola sata kvorum povratio najstariji vijećnik Marino Kocijančić (HSU)


Đukes Bašić (IDS) pitala gradonačelnika Vilija Bassanesea hoće li smijeniti gradskog pročelnika Diega Bankovića na što je ustvrdio da nije prekršio zakon * S nategnutom većinom vijećnici su s devet glasova dali suglasnost za izgradnju dječjeg vrtića Murine i igrališta "Lokvini-Kmeti-Šaini"

Aktualni sat umaškog gradskog vijeća protekao je u raspravi o POS-ovim stanovima oko kojih se proteklih dana podigla velika medijska prašina nakon što se gradski pročelnik Diego Banković (čija je supruga vlasnica POS stana prenamijenjenog u apartman) obrušio na djecu koja su smetala njegovim turistima. Slučaj je otvorio problematiku na nacionalnoj razini vezanu za društveno poticanu stanogradnju koja se u mnogim općinama i gradovima, zbog manjkavih kriterija, zlorabi od strane kupaca.

Mersada Borić (SDA) je pitala mogu li se poduzeti neke mjere protiv "mešetarenja" stanovima i spriječiti da ih ne kupuju oni koji neće useliti u njih, već ih na kraju iznajmljuju podstanarima koji tako i dalje ostaju podstanari. Od samog gradonačelnika Vilija Bassanesea nije dobila konkretan odgovor već izjavu da će pokušati razgovarati s povjerenstvom da se poduzmu neke mjere ne bi li se izbjegle nelogičnosti izazvane zakonom. U nastavku diskusije na istu se temu javila Gabrijela Đukes Bašić (IDS) koja živi u POS-ovoj zgradi i mnogo je puta već na Gradskom vijeću ukazivala na njihovu komercijalizaciju. Nedavno je s nekolicinom stanara "alarmirala" medije, jer im gradonačelnik nije odgovorio na pismo u kojem su tražili sankcioniranje pročelnika Bankovića.

Gradonačelnika je ponovno pitala hoće li smijeniti ili sankcionirati Bankovića zbog nemoralnog ponašanja. Odgovarajući vijećnici gradonačelnik joj je predbacio neutemeljenost priče oko POS stanova za koju smatra da su je mediji iskoristili u vlastite svrhe. Zaštitnički je stao uz pročelnika Bankovića ustvrdivši da nije prekršio zakon, ali je napravio propust, međutim, "propust je sustavni".

- Naime naši zakoni dopuštaju da se POS stanovi mogu prodavati i unajmljivati jer kada se postane vlasnikom stana njihovo je pravo da stanom raspolažu kako žele i mišljenja sam da zbog 2 do 3 posto onih koji zlorabe kupljene stanove treba ići u POS izgradnju. Glasali ste na Gradskome vijeću za precizna mjerila i uvjete, rekao je Bassanese. (S. BOSNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike