Edukativna radionica

"OD PIRUNA DO POLJA. PENSAJ, POJI, NE HITAJ!" Odlična inovativna jela od lokalnih sezonskih namirnica bez neiskorištenih ostataka

Od ostataka namirnica, ribljih kosti i ostataka povrća, napravili smo divan temeljac. Iskuhavali smo ga nekoliko sati i time mu pojačali okus. Temeljcem smo podlili jelo koje je tako dobilo zaokruženi, bolji okus u pijatu koji je iskombiniran od vrlo jednostavnih, skromnih namirnica fantastičnog okusa

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Edukativna radionica

Edukativna radionica


S ciljem podizanja svijesti potrošača o prekomjernom bacanju hrane jučer je ispred gradske tržnice u Pazinu održana edukativna radionica "Od piruna do polja. Pensaj, poji, ne hitaj!".

Mnoštvo se ljudi na Dan grada Pazina okupilo ispred tržnice gdje im je popularni kuhar iz konobe Batelina David Skoko, zajedno s pomoćnicima, kuhao odlična inovativna jela od lokalnih sezonskih namirnica koja su mogli besplatno kušati, ali i poslušati chefove kulinarske savjete uz program koji je vodio Mario Lipovšek - Battifiaca.

Confit tehnika kuhanja

- Prvo jelo koje smo radili bilo je na bazi ječma. Vrlo jednostavno s povrćem. Dakle, mrkvica, tikvica, paprika i mladi luk i skuša. Od skuše smo napravili confit (konfi), to je jednostavna tehnika kuhanja u dubokoj masnoći na niskoj temperaturi. Na taj se način sačuvaju hranjive vrijednosti skuše koje su izrazito vrijedne, kazao nam je kuhar Skoko s kojim su se fotografirali neki posjetitelji. Neki stariji posjetitelji su dobili "z boka" i pokoju porciju za doma, za večeru.

"Koristili smo lokalne namirnice, primjerice ječam koji je oduvijek prisutan u našoj prehrani koristili smo kao bazu odnosno glavni prilog. Od ostataka namirnica, ribljih kosti i ostataka povrća, napravili smo divan temeljac. Iskuhavali smo ga nekoliko sati i time mu pojačali okus. Temeljcem smo podlili jelo koje je tako dobilo zaokruženi, bolji okus, dodatnu vrijednost u pijatu koji je iskombiniran od vrlo jednostavnih, skromnih namirnica fantastičnog okusa", kazao nam je u dahu chef Skoko.

- U drugom jelu opet je baza bila konfi riba. Kroz tu tehniku publici smo pokazali da se mogu kupiti i veće količine sezonskih namirnica te pripremiti jela koja mogu potrajati idućih tjedan dana. To je zgodno pogotovo danas u društvu koje ubrzano živi, naglasio je Skoko. "Tikvice smo koristili na dva načina. Vanjski dio koji ima više hranjivih vrijednosti kratko smo termički obradili na visokoj temperaturi i tako zadržali hranjive vrijednosti. Unutrašnji dio smo dinstali s kapulom, dodali malo maslaca i sve to izblendali u jedan fini pire koji daje sočnost jelu", dodao je.

Okrugli stol i letak

Ljudi su ponuđene porcije ocijenili visokom ocjenom.

- To mi je izrazito drago, jer ovakvi događaji su hvalevrijedni, jer se pokaže da namirnice koje su vrlo pristupačne, jednostavne i lako ih se nabavlja može pripremiti i na jedan način koji je malo drugačiji od uobičajenog, a opet dovoljno jednostavna da ih svatko može ponoviti u svojoj kućnoj kuhinji, zaključio je chef Skoko.

U prvom dijelu održan je okrugli stol na kojem su se iznosila moguća rješenja problema prekomjernog bacanja hrane. Sudjelovali su predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane Branka Ilakovac, chef konobe "Batelina" David Skoko, voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva Agencije za ruralni razvoj Istre Edmondo Šuran, županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan i voditeljica LAG-a "Središnja Istra" i LAGUR-a "Istarski švoj" Iva Jekić. U sklopu ove radionice izrađen je i informativni letak o važnosti sprečavanja nastanka otpada od hrane, a koji se tijekom radionice dijelio prolaznicima i zainteresiranom građanstvu. Ovo je prva od tri izobrazno-informativne aktivnosti planirane europskim projektom nabave specijalnog komunalnog vozila za gospodarenje otpadom.

- Ovom radionicom željeli smo educirati građane o važnosti pravilne iskoristivosti namirnica na način da se što veće količine namirnica iskoriste u pripremi obroka te da se ostaci hrane propisno odlažu u cilju smanjenja biološkog otpada, naglasila je koordinatorica za organizaciju i provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti EU projekta Mateja Sinčić.

Nabavka 10 tisuća individualnih spremnika

Dodala je da je svijest o odvojenom sakupljanju, obradi, recikliranju i ponovnoj uporabi otpada potrebno prenositi i na buduće generacije, stoga je nužno doprijeti i do najmlađih naraštaja, budući da su vrijednosti koje im rano usadimo temelj za stvaranje boljeg društva.

Zahvaljujući ovom europskom projektu i povećanju tehnoloških kapaciteta davatelja javne usluge osigurat će se podizanje kvalitete javne usluge i povećati količina odvojeno prikupljenog otpada na području na kojem djeluje Usluga Pazin. Uz nabavku novog komunalnog vozila, u narednom razdoblju očekuje se prijava na javni poziv nabave dodatne komunalne opreme za unaprjeđenje sustava odvojenog prikupljanja komunalnog otpada kao i postavljanje individualnih spremnika za odvojeno sakupljanje otpada sistemom "od vrata do vrata" njih ukupno 10.201.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini