humanitarnI advent

MEDULINCI DONIRALI PULSKI DOM RUŽA PETROVIĆ Štićenicima stigla nova kutna garnitura, police za knjige, stolice, stolne lampe i vreće za sjedenje

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Do kraja ove godine, kaže ravnateljica doma "Ruža Petrović" Davorka Belošević, očekuje ih uređenje stanova koje im je dodijelio Grad Pula ili su im oporučno ostavljeni, kako bi se starija djeca mogla u njih useliti i živjeti u stambenim zajednicama kao obitelj, uz odgajatelje koji će ih obilaziti i pomagati im

Predstavnici mjesnih odbora Medulin I i II, uz predstavnike Općine Medulin, jučer su s veseljem uručili donaciju namještaja Dječjem domu Ruža Petrović na Verudi u Puli. Rezultat je to bogatog programa manifestacija u Medulinu tijekom četiri adventske subote u prosincu, tijekom kojih su prisutni mogli besplatno konzumirati svu ponuđenu hranu i pića, ali su istodobno bili pozvani da ipak ubace donaciju u kutije na štandovima. Već tada je bilo najavljeno da se donacije prikupljaju za pomoć Dječjem domu "Ruža Petrović", no krajnji je iznos svih ugodno iznenadio.

Veliki angažman župnika

Veliki doprinos uspjehu ove humanitarne akcije dala je i sama Općina Medulin koja je osigurala financijska sredstva za nabavku namirnica za gastro ponudu na adventu.

- Zaista smo ostali ugodno iznenađeni koliki je bio odaziv mještana, ali i drugih gostiju. Ovo nije prva humanitarna akcija koju smo organizirali, ali je prvi advent humanitarnog karaktera i drago nam je da smo uspjeli u našim namjerama. Jedno veliko hvala moramo uputiti i medulinskom župniku, velečasnom Hrvoju Okadaru koji je okupio sve župljane i dao nam je jako puno ideja za naš advent, od postavljanja adventskog vijenca do dovođenja betlehemskog svjetla u Medulin po prvi put. Ujedno nas je podržao u našoj akciji tako što je pozvao sve vjernike da dođu subotama na naš advent i da nas podrže u našoj humanitarnoj akciji.

Hvala i svim mještanima koji su dolazili tijekom četiri adventske subote na placu, bilo da bi se družili uz kolače i napitke, bilo da bi sami donijeli kolače i tako se uključili u našu humanitarnu akciju tijekom koje smo prikupili 20.000 kuna. Ujedno, jedno veliko hvala i Lesnini koja je imala sluha prema potrebama djece doma Ruža Petrović pa su nam pri kupovini namještaja napravili popust, rekla je Tatjana Mišković Milić, predsjednica Vijeća Mjesnog odbora Medulin 1.

Ravnateljica doma "Ruža Petrović" Davorka Belošević također je uputila riječi zahvale svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovoj hvalevrijednoj akciji. Nakon jučerašnjeg iskrcavanja pristiglog namještaja, ubrzo su požurili stari namještaj u ženskom dnevnom boravku zamijeniti novim kako bi se djeca obradovala po povratku iz škola.

Potrebe za donacijama

- Dobili smo novu kutnu garnituru, police za knjige, stolice, stolne lampe i vreće za sjedenje, a dio toga smjestit ćemo i u muški dnevni boravak. Sigurna sam da će se djeca najviše obradovati vrećama za sjedenje jer oni jako vole sjediti na njima dok igraju igrice. Uvijek postoje potrebe za donacijama, pogotovo ovakve vrste, kako bismo djeci boravak u domu učinili što ugodnijim, ali i zato što se kod nas namještaj dosta brzo istroši. Ovdje je dvadesetak djece koja svakodnevno koriste jedan kauč, a osim toga, ove godine imamo u planu proširiti naše usluge i izvan institucije, tako da će potrebe biti još veće, najavila je Belošević.

Dječji dom "Ruža Petrović" trenutno ima 40-ak korisnika u raznim oblicima usluga koje ustanova pruža, a mnogi od njih su samo na dnevnom boravku ili u stambenim zajednicama u kojima samostalno žive. Do kraja ove godine, kaže Belošević, očekuje ih uređenje stanova koje im je dodijelio Grad Pula ili su im oporučno ostavljeni, kako bi se starija djeca mogla u njih useliti i živjeti u stambenim zajednicama kao obitelj, uz odgajatelje koji će ih obilaziti i pomagati im u svakodnevnim poslovima i obavezama.

Osim toga, najavila je Belošević, u planu im je ponuditi građanima jednu sasvim novu uslugu, smještaj maloljetnih majki ili trudnica koje nemaju adekvatan smještaj, a otvorit će i dnevne boravke na području Rovinja i Labina za savjetovanja i pomoć roditeljima i djeci. Njihov je glavni cilj, kaže ravnateljica, kroz razne aktivnosti i savjetovanja prevenirati uopće situaciju da dijete mora biti izdvojeno iz obitelji i smješteno u dom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum