MANIFESTACIJE "NA LEDU"

KORONA NAM SVE DUBLJE REMETI SOCIJALNE NAVIKE: Nit' se solila srdela, nit su se kupovale rožice, a hoće li doći vitezovi - ne zna se!

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Arhiva

Arhiva


Direktor TZ Općine Svetvinčenat Dean Pustijanac kaže da su trenutno u fazi promišljanja drugih aktivnosti i načina kako da lokalni proizvođači plasiraju svoje proizvode gostima koji će početi stizati kada se granice otvore. Svi se još uvijek s velikim optimizmom nadaju da će uspjeti ove godine spasiti barem dio sezone

S obzirom na vrijeme karantene i uvedene mjere izolacije, koje polako popuštaju, zanimalo nas je kakva je situacija po istarskim mjestima koja su svojim već tradicionalnim manifestacijama trebala započeti predsezonu. Očekivano, dosad je sve odgođeno, ali bilo nam je zanimljivo saznati hoće li se išta ove sezone održati s obzirom na najave o mogućem dolasku turista, barem u srpnju i kolovozu.

- Melita, pa mi ove godine nismo solili srdelu… - rekla sam tužno dugogodišnjoj direktorici Turističke zajednice Općine Fažana Meliti Peroković.

- Je, je, istina je. Sve je kompletno bilo spremno, i biciklijadu smo trebali imati, prošli smo i na dva natječaja LAGUR-a s projektima vezanim uz ribarsku tradiciju, a jedan od njih je bio upravo naša Škola soljenja srdela, i to 17. po redu. Nažalost, zbog ove situacije sve je odgođeno, i s njihove i s naše strane, za iduću godinu. Razmišljamo da li će biti moguće barem u kolovozu održati manifestaciju "Ča ribari znaju", jer tada se u biti i ocjenjuju usoljene srdele i zaokružuje cijela ta priča. Za sada smo ipak svima koji su se prijavili za školu morali javiti da se odgađa, jer za tu manifestaciju svake godine vlada jako veliki interes. Neki jedva čekaju kad ćemo otvoriti prijave za narednu godinu da se i oni prijave i nauče sami raditi usoljene srdele, rekla nam je Peroković.

Ova delicija primorskih krajeva, koja stoji rame uz rame s istarskim pršutom, mora se pripremati barem dva do tri mjeseca prije no što se konačno može uživati u njenom okusu. A da bi cijeli projekt uspio, valja poslušati vješte znalce koji su svoja znanja i iskustva trebali upravo ovih dana podijeliti s novim znatiželjnim učenicima. Sada je nastupio lovostaj, pa će srdele biti moguće usoliti tek početkom lipnja, a to je, kaže Peroković, krajnji rok za poduzimanje bilo kakvih aktivnosti ako žele da se barem završna fešta održi ove godine ne početkom, nego krajem kolovoza.

Kako sada stvari stoje, nećemo se okupljati na suncem okupanoj fažanskoj rivi, šetati, stiskati se oko stolova za soljenje srdela, navirivati se nad limenkama u koje se srdele i sol slažu na stari provjereni način, pokušavati čuti što predavači govore i naučiti nešto novo. Ako se svi sudionici manifestacije slože, istaknula je Peroković, ove će se godine limenke, srdele i upute podijeliti za barem desetak ekipa, i to individualno, poštujući sva pravila zaštite. Polaznici škole soljenja srdela bi na taj način ipak dobili svoje zadatke, a koliko su ih uspješno odradili, vidjelo bi se i ocijenilo za gotovo tri mjeseca. Ako se i tada budu mogle uopće održavati manifestacije.

 - Ovo je jedna vrlo neobična situacija i svi smo zbunjeni jer ne znamo što, kako i da li uopće planirati za ovu godinu. Evo, mi smo praktički već po nekoj ustaljenoj špranci trebali započeti s ovogodišnjim manifestacijama i predsezonom, sve nam je do sada bilo nekako normalno, mi smo planirali i organizirali, gosti su planirali dolaziti, Fažana je već trebala pomalo živnuti, a onda nam se početkom trećeg mjeseca desi nešto ovakvo, neočekivano i sve naprosto stane i zamre.

Već po proglašenju epidemije, naše je Turističko vijeće donijelo odluku da se sve stopira do 15. lipnja, a za dalje ćemo pratiti situaciju i vidjeti što je moguće ostvariti. S obzirom da se situacija iz dana u dan mijenja, jednostavno pratimo kako se sve to razvija, kakve se odluke donose na višoj razini, i trudimo se brzo reagirati i ipak ostvariti kakvu takvu sezonu. Pribojavamo se kako će to sve skupa izgledati i hoće li išta biti moguće realizirati ako se svi budemo morali neprestano pridržavati te međusobne distance. Uvijek prilikom organizacije bilo čega morate računati na neke izvanredne situacije i znati se u njima na brzinu snaći i napraviti najbolje što možete u tom trenutku, ali ova je situacija ipak potpuno drugačija. Sada se jednostavno osjećate kao da su vam ruke vezane i sve što možete jest promišljati i planirati na koji način bi ipak bilo moguće nešto ostvariti, iskreno je odgovorila direktorica fažanskog TZ-a.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama