VINKOVCI

Vinkovačko gospodarstvo u 2020. ostvarilo rekordan trgovinski saldo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vinkovačko gospodarstvo ostvarilo je u 2020. godini rekordan trgovinski saldo u iznosu 425,5 milijuna kuna što je rast od 15,5 posto u odnosu na pretprošlu, 2019. godinu, izvijestili su u utorak iz Odjela za gospodarstvo Grada Vinkovaca.

“S obzirom na sve okolnosti i neizvjesnost kroz koje smo svi prolazili od građana, do poduzetnika i javne uprave, možemo biti itekako ponosni na otpornost vinkovačkog gospodarstva u protekloj godini. Unatoč tome što smo imali gotovo dva mjeseca potpunog lockdowna i nekoliko mjeseci velikih ograničenja zbog COVID-a, vinkovački gospodarstvenici su uspjeli sačuvati radna mjesta u svojim tvrtkama, ali i ostvariti rekordne poslovne rezultate", komentirao je gospodarske podatke vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Gradski pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Niče navodi kako je prošle godine na području Vinkovaca poslovalo deset poduzetnika više nego godinu prije, njih ukupno 703.

"Oni su zapošljavali 8.312 radnika, uz gubitak samo 35 radnih mjesta u odnosu na prethodnu kalendarsku godinu", kaže Niče. Dodaje kako je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u 2020. u vinkovačkom gospodarstvu iznosila 4.730 kuna što je, u prosjeku za 394 kune više nego što su zaposleni kod poduzetnika imali u 2019. godini

"Iako plaće u gospodarstvu i dalje zaostaju za nacionalnim prosjekom, možemo biti itekako zadovoljni trendom koji je rastući već pet godina za redom te je za očekivati kako ćemo se u narednim godinama napokon izdići iznad nacionalnog prosjeka. Upravo plaće zaposlenika u privatnom sektoru jedan su od prioriteta na kojima vinkovačka gradska uprava intenzivno radi, pa tako već treću godinu za redom našim mikopoduzetnicima dajemo na raspolaganje potpore do 30 tisuća kuna uz uvjet povećanja plaće od minimalno 10 posto po zaposlenom”, prokomentirao je najnovije brojke vinkovačkog gospodarstva Hrvoje Niče.

Po podatcima gradske uprave, u 2020. godini prosječna neto plaća po zaposlenom u Vinkovcima je iznosila 4.730 kuna. Na području grada poslovala su 703 poduzetnika koja su zapošljavala 8.312 zaposlenika. Od ukupnog broja poslovnih subjekata 517 je poslovalo s dobitkom, a 186 s gubitkom. Ukupni trgovinski saldo iznosio je 425,5 milijuna kuna naspram 368,3 milijuna kuna u 2019. godini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater