RIM

Talijanska vlada najavljuje pomoć posrnulom proizvođaču čelika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Talijanska vlada posegnut će u državnu blagajnu kako bi otklonila prijetnju zatvaranja proizvođača čelika Ilve, izjavio je premijer Giuseppe Conte u intervjuu objavljenom u utorak.

"Dovršavamo plan koji predviđa, između ostalog, intervenciju kompanija u državnom vlasništvu", kazao je Conte u razgovoru za Corriere della Sera.

Premijer je istupio dan uoči velikog prosvjeda u Rimu zbog prijetnje vlasnika Ilve ArcelorMittala da će zatvoriti gotovo 5.000 radnih mjesta.

ArcelorMittal preuzeo je posrnulu talijansku kompaniju prošle godine a u studenom su najavili povlačenje. Potom su poručili da bi ipak mogli zadržati vlasništvo bude li prihvaćen njihov plan o ukidanju velikog broja radnih mjesta.

Multinacionalna kompanija i vlada u Rimu trenutno pregovaraju o kompromisnom rješenju, uključujući i manji broj otkaza. Ilva zapošljava oko 10.700 radnika.

"Neću navoditi brojke (o prihvatljivoj razini otkaza), pregovaramo, ali sigurno se neće ukidati 4.000 (radnih mjesta)", kazao je talijanski premijer, obećajući naknade onima koji bi mogli ostati bez posla.

U sastavu Ilve najveća je čeličana u Europi, u Tarantu, koji bi u slučaju zatvaranja tvornice izgubio glavnog poslodavca.

Čeličana ujedno predstavlja prijetnju po zdravlje ljudi zbog kancerogenog dima pa je sud naložio njezino zatvaranje.

Kako bi sačuvala radna mjesta, talijanska vlada parirala je toj presudi odlukom o nastavku rada čeličane, obvezavši pritom vlasnika da uloži u čišćenje zagađenog okoliša.

Čelik iz Ilve važan je i za talijansko gospodarstvo. Institut Svimez procjenjuje da bi njezino zatvaranje smanjilo talijanski BDP za 3,5 milijardi eura, navodi dpa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater