KARLOVAC

U Krnjaku se provodi projekt "Običaji Korduna"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednica udruge "Breza" iz Krnjaka Nikolina Bunčić u utorak je izvijestila kako će se do kraja godine provoditi projekt "Običaji Korduna" koji obuhvaća prikaze starih vještina, kosidbe, vršidbe žita, vožnju zapregom, kordunašku ženidbu i i drugo.

Namjera je - u partnerstvu sa Srpskim narodnim vijećem, čijim se novčanim sredstvima projekt provodi, Centrom za razvoj i investicije, Srpskim kulturnim društvom "Prosvjeta", Općinom Krnjak i Udrugom "Kordunašica" - na nove naraštaje prenijeti znanje, vještine i ljubav prema zavičaju.

"Neki stari zanati su već bili prikazani u srpnju – ručna žetva žita, slaganje snoplja na konjsku zapregu i vožnja do dreša, vršidba žita drvenim drešom, slaganje slame u stožinu, klepanje kose i košnja trave ručnom kosom, vožnja sijena volovskom zapregom i stavljanje sijena u stižinu", rekla je Bunčić.

Sada, kaže, slijede prikazi iskuhavanja i pranja veša na potoku, nošenja vode na magarcu, rezanje drva ručnom pilom, čupanje gusaka i čijanje perja, te ručna mužnja krava.

Članice udruge "Kordunašica" pokazati će starinska zanimanja pranja pšenice u potoku, kao i predenje vune.

Održat će se, također, rasprava o tome kamo odlaze stari zanati, radionice tradicijskog pjevanja i šivanja narodne nošnje, te uprizoriti predstava "Kordunaška ženidba".

Za obradu postojećih drvenih predmeta, kao i restauraciju starih alata, angažirat će se dva stolara s područja Korduna koja će prikazati pravilno korištenje starim alatom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater