ČAKOVEC

U Križovcu otvoren Centar za posjetitelje "Med dvemi vodami"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U sklopu projekta „Med dvemi vodami” u Križovcu je u petak otvoren istoimeni Centar za posjetitelje, koji će, kako je na otvaranju rekao župan međimurski Matija Posavec, postati središte promicanja prirodnih vrijednosti Međimurja.

Centar za posjetitelje u Križovcu nalazi se 60 metara od Regionalnog parka Mura-Drava te predstavlja njegovu ulaznu točku, ali i sjedište Međimurske prirode – javne ustanove za zaštitu prirode. Ustanova je osmislila i provodi projekt „Med dvemi vodami“ vrijedan 12 milijuna kuna.

Župan Posavec je naglasio kako će se ljepote i prirodne vrijednosti Međimurja gostima sada ponuditi na jednom mjestu.

„Riječ je o kraju koji prostorno nije veliki, ali je na dvije morfološke cjeline, s bogatstvom dviju rijeka i mnogobrojnim biološkim raznolikostima. To nudimo i gostima“, rekao je međimurski župan i dodao da su za ovaj projekt uspjeli povući europska sredstva, 10,4 milijuna kuna bespovratno, a ostatak je uložila Međimurska županija.

Ravnatelj Međimurske prirode – javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub opisao je projekt i otvorenje centra za posjetitelje kao „veliku stvar za mali Križovec od svega 600 duša”.

Na otvorenju je bio i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike, Igor Kreitmeyer. Podsjetio je da je Europska komisija donijela strategiju bioraznolikosti do 2030. godine te da je prvi cilj „Green deal“ koji govori o transformaciji čitavog društva da bi do 2050. godine naš planet ostao održiv.

„U sljedećem razdoblju mi u ministarstvu imat ćemo savjetodavnu ulogu – kako infrastrukturu izvesti, a da ona bude zelena i da doprinosi bioraznolikosti, ublažava utjecaj klimatskih promjena“, rekao je Kreitmeyer.

Velikim pomakom u turističkoj ponudi taj je projekt ocijenio gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

„Ovaj kraj dobiva vrhunski turistički sadržaj. Čini mi se da svi skupa radimo jako dobar posao“, kazao je Srpak.

Projekt „Med dvemi vodami“, osim Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, sadrži i Edukacijsko-interpretacijski centar „Matulov grunt“ u Frkanovcu i Eko-turističke poučne pješačke i biciklističke staze „Svetomartinska Mura“ na području općine Sveti Martina na Muri.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum