VISITOR CENTAR

EU PROJEKT UČKA 360° VRIJEDAN JE 50 MILIJUNA KUNA Stari peradarnik postao je Centar za posjetitelje Poklon, jedan od najljepših u Europi

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Novi visitor centar mjesto je gdje će posjetitelji Parka prirode Učka dobiti sve osnove informacije o prirodnim i kulturnim značajkama parka pa onda krenuti u prirodu i istraživati Učku. Sezona u Parku kreće obično oko Uskrsa, pa bi visitor centar od uskršnjih blagdana 2021. godine mogao biti u punoj funkciji

 Novi Centar za posjetitelje na učkarskom prijevoju Poklon jedan je od najljepših EU projekata, a kako mu se približavate na prvi će vas pogled "zabljesnuti" zatamnjena reflektirajuća staklena stijena Centra, jednog od najmodernijih u Hrvatskoj.

Novi visitor centar izgrađen je u sklopu 50 milijuna kuna vrijednog EU projekta Učka 360° kojeg je pokrenula Javna ustanova Park prirode Učka s partnerima Općinom Kršan i Udrugom Biom. S unutarnjom opremom objekt će biti vrijedan oko 26 milijuna kuna bez PDV-a. Građevinski dio je oko trinaest milijuna, a još je toliko vrijedna oprema kao i uređenje okoliša. Za uređenje stalne muzejske izložbe i završnu razradu dijela postava IT i multimedije angažirana je tvrtka Audio Video Consulting d.o.o. - AVC Zagreb. Stara zgrada nekadašnjeg peradarnika rekonstruirana je od temelja i prenamijenjena u višenamjenski objekt s interpretacijskim, edukacijskim, turističkim i administrativno-upravnim sadržajima, čime će se u cijelosti unaprijediti sustav posjećivanja parka prirode na spoju dvije županije. 

Pročelje reprezentativne zgrade izrasle na temeljima starog peradarnika, kombinacija je stakla, kamena i drva. Drvene obloge od posebnog su ariša. Čak su i vrata i prozori izvana od aluminija, a iznutra od drva.

- Na sreću, novac ovoga puta nije bio problem. Nakon toliko godina osmišljavanja projekta otvorila se mogućnost da se dobije novaca koliko je bilo potrebno. Nije se šparalo. Ugrađeni su najbolji materijali, komentirao je zadovoljno ravnatelj Javne ustanove Park prirode Učka Egon Vasilić. I ima zašto biti zadovoljan. Upravo je izvršena primopredaja objekta Centra za posjetitelje Poklon, između izvođača građevinskih radova tvrtke De Conte Labin i Javne ustanove Park prirode Učka. Obavljen je tehnički pregled i ishođena uporabna dozvola.

Kažu da je Centar za posjetitelje Poklon jedan od najljepših ovogodišnjih EU projekata u Europi. Gabaritima potpuno prati temelje starog peradarnika, osim što su sa stražnje strane dozidana skladišta i garaže, tako da ukupno, u prizemlju i na katu, uključujući garaže, ima oko 1.200 četvornih metara korisne površine! To doista treba vidjeti.

Na učkarskom prijevoju malo ih je zaustavila korona, produžili su rok građevinskih radova nekih dva mjeseca, bilo je malo problema s dopremom određenog materijala iz uvoza, ali u JU PP Učka potpuno su u roku provedbe projekta koji završava početkom travnja 2021. godine, a visitor centar u cijelosti će biti u funkciji za Uskrs iduće godine kada na Učki kreće sezona.

- Završili smo građevinski dio radova na Centru za posjetitelje, slijedi opremanje prostora na čemu se intenzivno radi već duže vrijeme, posebno na uspostavi multimedijskog muzejskog prostora sa stalnom izložbom, tako da do kraja ove godine očekujemo imati potpuno funkcionalnu zgradu. Planiramo se čak nešto ranije preseliti u nove urede jer će se intenzivno raditi na muzejskom postavu, a u to vrijeme želimo biti prisutni u zgradi, kaže Vasilić i dodaje da je novi visitor centar mjesto je gdje će posjetitelji parka dobiti sve osnove informacije o prirodnim, kulturnim značajkama parka i onda krenuti u prirodu i istraživati Učku.

- Naravno da sada startamo s jedne potpuno nove pozicije. Od početka radimo u iznajmljenim prostorima izvan obuhvata parka prirode. Hvala Općini Lovran na tome što nam je već dvadeset godina bez naknade prepustila taj prostor u Lignju, ali sada se napokon selimo pod svoj krov, a što je najvažnije i svi sadržaji za posjetitelje su pod jednim krovom, od caffe bara, suvenirnice, prostora stalnog muzejskog postava u prizemlju, do prostora na katu kojeg ćemo opremiti za rad s djecom i edukacijske programe, napominje Vasilić.

U tijeku je javna nabava za opremanje ureda. Ponude su dostavljene i ovih dana će biti objavljeno tko je dobio posao opremanja. Muzejski dio se radi i izvođači imaju rok do kraja ove godine potpuno implementirati taj svoj projekt. Nećemo otkriti sve tajne, ali bit će to doista jedinstven muzejski postav. Samo jedan mali segment kakvog moguće nema nitko u Hrvatskoj.

- Ulaskom u svojevrsnu kupolu kao nekakvu polu špilju moći će se osjetiti kako je to ne vidjeti, a imati sliku oko sebe, odnosno putem zvuka dobivati informacije o prostoru kao što to radi šišmiš. Naravno, kaže Vasilić, da će se ulaz u muzejski prostor naplaćivati jer treba to i održavati. Na katu je i polivalentna dvorana koja se može pregraditi u dvije, a ideja je i davati je u zakup za održavanje konferencija, kongresa, team buildinga. Jedna se zove Vojak, druga Planik.

Osim nove zgrade na Poklonu, završeni su građevinski radovi i na preostala četiri objekta iz projekta: na objektu ornitološke postaje u Rovozni, volonterskoj postaji Podmaj, Domu mladih u Lovranskoj Dragi, a projektni partner Općina Kršan je još lani otvorila interpretacijski centar Vlaški puti u Šušnjevici. Sada se paralelno s opremanjem Centra za posjetitelje, nastavlja s postavljanjem turističke signalizacije, uspostavlja se mrežni sustav, dovest će se optička veza, postaviti kamere na Vojaku i Veloj dragi i na još nekim lokacijama, primarno turističke namjene, ali i za protupožarno osmatranje. Obaveza je kroz projekt postaviti i brojač posjetitelja, na tri lokacije, na ulazu u visitor centar, na Vojaku i na početku Vele drage. Prema projektu planirano je i povećanje broja zaposlenih kroz naredne tri godine, kako na primanju posjetitelja i prezentaciji, tako na održavanju objekta na Poklonu, pa bi s 13 zaposlenika u JU PP Učka trebali bi doći na njih sedamnaest.

- Idejni projekt Centra za posjetitelje još je 2010. godine radio Serđo Capelletti, arhitekt iz Opatije, a građevinski projekt Rescom iz Čakovca, no taj je projekt malo zastario i nama se pružila prilika 2015. godine da preko UNDP-a Ureda u Hrvatskoj, jednog programa UN-a za zemlje u razvoju, koji je u međuvremenu zatvoren, preprojektiramo zgradu u pogledu energetske učinkovitosti tako da smo u potpunosti promijenili parametre u pogledu energetike. Na krovu je solarna elektrana, trenutno vjerujem da prodajemo struju HEP-u, znači zgrada je samoodrživa, oko 22 kW je snaga solarne elektrane. Za grijanje koristimo dizalice topline, struja je osnovni energent kojeg praktično sami proizvodimo. U zgradi je svugdje postavljeno najsuvremenije podno grijanje, a kao rezervu imamo također obnovljiv izvor energije, a to je peć na pelete. Izolaciju smo poboljšali tako da imamo preko 22 centimetra kamene vune na zidovima i stropovima. Kompletno je led rasvjeta, tako da je potrošnja struje minimalna, a uštede su velike, nabraja Vasilić.

U cijelosti je uređen okoliš Centra za posjetitelje, postavljena javna rasvjeta, punionica za električne automobile, asfaltirano parkiralište, uređeno dječje igralište s tri sprave za djecu, preostaje još nešto hortikulturnih radova. U Parku prirode Učka reći će da su među naprednijim parkovima u pogledu realizacije projekata, dinamike, uspješnosti.

- Dosta je naša zasluga, a imali smo i nešto sreće. Na svim javnim nabavama smo postizali cijene ispod procijenjenih vrijednosti. Dobili smo jako dobre izvođače, vrlo kooperativno u hodu sve rješavali, a imali smo i dobar nadzor. Još smo prilikom usvajanja prostornog plana Parka prirode Učka definirali da ćemo staru zgradu peradarnika prenamijeniti u centar za posjetitelje. Od ideje do realizacije prošlo je 15 godina. Cijelo se vrijeme radilo na tome, rješavalo imovinsko pravne odnose, pa su tu bile dvije katastarske općine. Gdje god je mogao biti problem, pojavio se, ali bili smo uporni i to se isplatilo, a imali smo i malo sreće. Ali ne kažu uzalud da sreća prati hrabre i uporne, našalit će se Vasilić.

Nemoguće je da se ovakvi zahvati u jednom parku prirode financiraju iz vlastitih sredstava, komentiramo, a Vasilić potvrđuje i dodaje da je jedini način da se dođe do sredstava, kombinacija EU i domaćih fondova.

- EU je sufinancirao projekt s 85 posto, zatim je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao 10 posto, a sada za ovaj završni dio projekta osigurat će i preostalih pet posto. Znači da ćemo iz ta dva izvora imati kompletno sto posto zaokruženo financiranje. Kroz protekli period uskakao nam je državni proračun kao i fond kojeg su oformili parkovi Hrvatske. Svi parkovi u njega uplaćuju sredstva koja se onda plasiraju za prioritetne aktivnosti po parkovima, neke zajedničke funkcije parkova kao što je njihova promocija, zajedničke web stranice, platforme digitalne prodaje ulaznica, a ostatak ide za ovakve projekte poput naših, za pokrivanje van troškovničkih nepredviđenih radova ili pak dodatnih troškova ili korekcija koje posredničko tijelo određuje, zaključuje Vasilić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater