ZAGREB

Na Biševu otvoren Centar za posjetitelje u koji je uloženo 27 mln kn

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na otoku Biševu kod Visa u četvrtak je otvoren Centar za posjetitelje Modra špilja - Biševo, koji uz ulaganje od 27,1 milijun kuna u rekonstruiranoj zgradi stare škole nudi razne sadržaje s ciljem doprinosa održivom gospodarsko-društvenom razvoju Biševa i Visa, izvijestili su iz Grada Komiže.

Grad Komiža je projekt izgradnje tog centra na Biševu provodio od 2016. s partnerima Javnom ustanovom More i krš, Institutom Plavi svijet i Turističkom zajednicom grada Komiže, da bi u konačnici postao i EU projekt, a od ukupnih 27,1 milijun kuna ulaganja 75,8 posto je financirano sredstvima EU-a.

Iz Komiže ističu da se tim projektom revitalizira kulturna i prirodna baština otoka Biševo, a cilj je i povećanje kvalitete života lokalnog stanovništva uz održivo korištenje prirodne baštine.

Očekuje se da će to i povećati atraktivnosti otoka interpretacijom prirodne baštine, gospodarske aktivnosti te edukaciju i svijest o važnosti održivog razvoja i očuvanja prirodne baštine.

U sklopu projekta tog Centra u staroj školi iz vremena kada je na Biševu živjelo 300-ak stanovnika, a danas ih je tamo stalno tek 13, izgrađeni su infrastrukturni objekti i sadržaji. U Centru su tako prostori za prezentacije Biševa i Viškog arhipelaga, dvorana za predavanja i uredi, prostori za volontere i istraživače, restoran i smještaj za zaposlene.

"Centar za posjetitelje Modra špilja - Biševo na jedinstven način približava podmorske, kopnene i geološke fenomene s bogatom prošlosti otoka. Dodatno uređene poučno-tematske staze za pješake i bicikliste povezuju Centar za posjetitelje s Mezoportom, Portom, Gatulom, Salbunarom i najvišim vrhom Stražbenicom, a za zainteresirane obnovljene su i osvijetljene obalne topničke bitnice na rtu Gatula s odmorištima za posjetitelje i informativnim sadržajima", ističu iz Grada Komiže, dodajući da se time i nadopunjava ponuda posjeta čuvenoj Modroj špilji na tom najudaljenjem hrvatskom otoku.

Na otvaranju Centra uz predstavnike partnera na projektu bili su i predstavnici Grada Komiže s gradonačelnicom Tonkom Ivičević te župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, koji je Centar i otvorio.

Na otvorenju je rečeno i da na Biševo godišnje dođe više od 150 tisuća posjetitelja, a najavljeno je da će Centar biti otvoren od travnja do listopada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini