ZAGREB

Saborski Odbor za ratne veterane podržao imenovanja Deura i Mlinarića Ćipe

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Saborski Odbor za ratne veterane podržao je u srijedu imenovanje svojih članova, vukovarskih branitelja Ante Deura i Stipe Mlinarića Ćipe u Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj te u Upravni odbor Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. 

 Taj prijedlog saborski Odbor prihvaćen je većinom glasova.

 Zastupnik Mosta i zamjenik predsjednika saborskog Odbora Miro Bulj predložio je da se umjesto predsjednika i zamjenika Odbora u ta tijela imenuju hrvatski branitelji, a član Odbora Miroslav Tuđman (HDZ) je upozorio kako takav prijedlog nije u skladu sa zakonom, budući je predviđeno imenovanje predsjednika odbora i njegova zamjenika, naglasivši kako osobno nije protiv imenovanja dvojice vukovarskih branitelja u ta tijela.   

 U raspravi  o Izvješću o radu Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih i groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja za 2018., koje čini 21 član s raznih područja djelovanja, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je kako je provedeno više terenskih istraživanja masovnih grobnica, ekshumacija, održane komemoraciji i pokopi žrtava te predložio prihvaćanje Izvješća.

 Miroslav Bulj  (Most)  upozorio je kako se ne uklanjaju spomen obilježja četničkom vojvodi Vukašinu Šoškočaninu, iako je najavljeno da će se to učiniti u skladu sa Zakonom o grobljima, ustvrdivši kako je jedino što se, nažalost, miče spomenici pripadnicima HOS-a.

 Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) podsjetio je na, kako je rekao, 'nedvojbene partizanske zločine nad hrvatskim narodom' i zatražio uklanjanje zvijezde petokrake i imena dokazanih ratnih zločinaca iz javne uporabe. Podsjetio je na rezolucije Europskog parlamenta o totalitarnim režimima koje su o tome vrlo jasne.

 Upozorio je kako je izaslanstvo SDSS-a nedavno palilo svijeće na grobu agresora, a ministar Medved demantirao je navod da je u tome službeno sudjelovao bilo tko od predstavnika hrvatske vlasti. Dodao je kako se planira donošenje zakona koji će jasno utvrditi uporabu znakovlja i simbola te izrazio nadu da će se o tome kroz dijalog postići koncenzus.

 Katarina Peović (lijevo zelena koalicija) rekla je da se sustavno devastiraju partizanski spomenici i obilježja, među kojima i ono u Dotršćini i založila se za njihovu obnovu. Također je ustvrdila kako je prekršen Ustav i da partizani nisu bili zločinci te da su većina njih bili Hrvati i da nema presude protiv zvijezde petokrake, koja je, kazala je, bila simbol partizana, socijalizma i radništva.

 Predsjednik saborskog Odbora Josip Đakić rekao je kako je u Ustavu naveden antifašizam, ali ne i komunizam koji je osuđen od brojnih europskih institucija i zemalja i definiran kao totalitaran, jednako kao nacizam i fašizam.

 Napomenuo je da će za iduću sjednicu pripremiti rang listu zločinaca na kojoj se nalazi i Josip Broz Tito, a Peović je nakon toga napustila sjednicu rekavši kako je sada vrijeme da to učini, jer da se tako ne može govoriti o Titu.  


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini