SISAK

Osnovan Gospodarski savjet Metalurškog fakulteta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Osnutkom Gospodarskog savjeta, Metalurški fakultet u Sisku, kako je u ponedjeljak rekla dekanica tog fakulteta Zdenka Zovko Brodarac, želi se okupiti znanstvenike i stručnjake iz gospodarstva da se studentima daju nova znanja, vještine i kompetencije baš za potrebe gospodarstva.

Osim stručnjaka iz područja metalurgije, članovi novoosnovanog Gospodarskog savjeta su predstavnici naših najvećih gospodarskih subjekata koji se, među ostalim, bave preradom metala.

Svrha osnutka Gospodarskog savjeta bilo je okupljanje i suradnja znanstvenika i stručnjaka iz gospodarstva kako bi razmatrali pitanja vezana uz djelatnost fakulteta te obrazovanje stručnjaka za potrebe gospodarstva. 

"Veliko nam je zadovoljstvo što se nakon šest desetljeća djelovanja fakulteta napokon regulira naša suradnja s gospodarstvom. I dosad smo surađivali, ali ovo je prilika da ta suradnja dobije djelotvorniju formu. Naša je misija da obrazujemo mlade ljude, dajemo im nova znanja, vještine i kompetencije upravo za potrebe gospodarstva", rekla je dekanica Zovko Brodarac, koja je potaknula osnutak Gospodarskog savjeta.

Kako je istaknula, metalska industrija danas čini 18,3 posto naše industrijske proizvodnje, te oko 24 posto, ili četvrtinu robnog izvoza, "pa mora biti u fokusu razvoja Republike Hrvatske".

Takav pristup potvrdio je i predsjednik Uprave ABS-a u Sisku Davor Šošić, koji je rekao kako talijanska čeličana u Sisku ima problema s osiguravanjem kvalificirane radne snage. Kako je dodao, u planu je i modernizacija sisačkog pogona, što će već iduće godine uvjetovati i povećanje broja zaposlenih sa 173 na više od 200.

Sanja Ostroški iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) rekla je kako će Gospodarski savjet biti nova veza poslovne zajednice, prakse sa znanosti i obrazovanjem, što će poslodavce animirati da postanu što aktivniji u traženju stručnih suradnika. Gospodarski savjet, kako se očekuje, utjecat će na razvoj, praćenje i predlaganje prilagodba nastavnog programa trendovima tržišta rada i razvoja tehnologije, poticanje razvijanja studijskih programa, financijsku potporu odabranih istraživanja, projekata itd.

Na osnutku Gospodarskog savjeta bili su predstavnici sljedećih tvrtaka: ABS Sisak, Almos ljevaonica Kutina, Applied Ceramics, C.I.O.S. grupa, 3D GRUPA - Klaster 3D tehnologija, DUNI ljevaonica obojenih metala, EDC, HEP - Proizvodnja, INA Industrija nafte, LabEKO, LTH AluCast, Mikrolux, MIV Metalska industrija, Petrokemija Kutina, STSI, Tekum i Turbomehanika iz Kutine te predstavnici HGK, HUP-a, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Sisačko-moslavačke županije.

Za predsjednika Gospodarskog savjeta izabran je Ivan Majstrović iz Turbomehanike, zamjenika Davor Šošić iz ABS-a te za tajnika Franjo Kotina s Metalurškog fakulteta.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini