ZAGREB

Milanović kadetima: Trebamo biti solidarni s NATO  partnerima, ali lojalni domovini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović čestitao je u subotu na prisezi kadetkinjama i kadetima 20. naraštaja HVU-a te im poručio kako im je primarna zadaća domovina te da je članstvo u NATO-u ozbiljna obaveza s obzirom na situaciju u svijetu. 

Domovini je prisegnulo ukupno 77 kadetkinja i kadeta 20. naraštaja Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) „Dr. Franjo Tuđman“, polaznika programa Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje, Vojno pomorstvo i studija Aeronautika.

Predsjednik je u svom obraćanju kadetima i kadetkinjama rekao kako su izabrali težak i zahtjevan, ali lijep i uzbudljiv život. Naglasio je kako je njihova primarna zadaća obrana Hrvatske, njezinog Ustava i zakona, teritorijalne cjelovitosti, integriteta, suvereniteta, granica, demokratske izabrane vlasti i stanovništva.

"Sve ostalo dolazi kao naša obaveza, dug časti, ugovor. To je naše članstvo u NATO-u, koje nije samo slovo na papiru, koje je vrlo ozbiljno obaveza, poput ove koju ste sada izrekli, koja nas obavezuje u slučaju da netko od naših saveznika upadne u veliku opasnost", rekao je Milanović.

Dodao je kako se to još nije dogodilo te izrazio nadu da ni neće, ali i istaknuo kako živimo u vrlo komplicirano vremenima za svijet, izazovnijem od bilo kojeg vremena koje on pamti.

"Hrvatska nikada nije bila mirnija i sigurnija, njezina geografija nikada nije bila povoljnija, ali svijet se trese. Jedna od dvije najveće nuklearne sile napala je svoju susjednu državu, odvija se rat na njezinim granicama i ništa nije kao što je bilo ranije i ništa nije usporedivo", ocijenio je Milanović

U tome, dodao je, hrvatska demokratska vlast, zapovjednici i on kao vrhovni zapovjednik, imaju obavezu biti pravedni, razboriti, efikasni, ali da se prije svega vode međunarodnim obavezama, čašću, moralom i hrvatskim nacionalnim interesima.

Ocijenio je da je rat u Ukrajini pokazao kako je čovjek, tzv. ljudski faktor, skoro jednako bitan kao i tehnika.

Podsjetio je kako je Hrvatska, uz BiH, jedina zemlja u Europi koja je u zadnjih 30 godina iskusila strahotu i izazove vođenja rata na svom teritoriju i obrane od neprijatelja, u vremenu kada je ostatak Europe živio u miru i prosperitetu; no sada stotinu puta gore doživljava Ukrajina, dodao je. 

"Na nama je da budemo solidarni, čovječni, objektivni i razumni, ali prije svega lojalni hrvatskim nacionalnim interesima. To je misija i sveti zadatak Hrvatske vojske , to piše u Ustavu i toga ću se držati", poručio je Milanović.

Kadeti sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje, Vojno pomorstvo i Vojni pilot Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" svečanom prisegom ušli su u vojni sustav u kojem će kao studenti imati akademske obaveze, a kao vojnici prolazit će vojnu obuku.

lako nisu polagali prisegu, prisutno je bilo i sedam kadeta iz naših partnerskih zemalja Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum