KOŠARKA

SPORTSKO ČUDO IZ PULE: Dječaci i predkadeti prvo preskočili Učku, pa se ugurali među velikane

| Autor: Roberto CAR
snimio N. LAZAREVIĆ

snimio N. LAZAREVIĆ


U Zadar su se uz nas plasirali Cedevita, Osijek i domaćin s kojim ćemo igrati u polufinalu. Ambicije? Potajno se nadamo medalji i zato ćemo pokušati odmah u prvom susretu iznenaditi Zadrane, a naša je snaga u kolektivu, rekao je trener dječaka Damir Pavletić, dok će predkadete u polufinalu čeka moćna Cedevita koju će nastojati igrači Branka Ferlattija nastojati slomiti obranom

Mladi košarkaši Stoje napravili su čudo! Ostvarili nešto što još nikome u Istri nije uspjelo, izborili su plasman na Final-four prvenstva Hrvatske. A da sve bude još ljepše, nisu to ostvarili s jednom selekcijom, već odmah s dvije. Prvo su dječaci (U-13) izborili nastup među četiri najbolje ekipe u Hrvatskoj, nakon što su igrali u finalu pulskog poluzavršnog turnira, a onda su sve to, nedugo zatim, reprizirali predkadeti (U-15). Oni su, također, igrali u finalu pulske poluzavršnice i tako će Stoja na završnici prvenstva Hrvatske za dječake, predkadete, kadete i juniore, domaćin koje će biti Zadar, igrati s dvije selekcije. Dječaci, koje vodi trener Damir Pavletić, igrat će 23. i 24. svibnja, a predkadeti trenera Branka Ferlattija 25. i 26. svibnja. "Mala" Stoja ugurala se među hrvatske košarkaške divove, Cedevitu, Zadar, Cibonu i Split.

Borbenost i želja za pobjedom

- Mi smo na poluzavršnici pred našim navijačima svladali u grupi Slavonski Brod, sinjski Alkar i Dubravu, a potom smo u polufinalu pobijedili Split i tako se plasirali u finale, odnosno samim time smo izborili nastup na završnom turniru u Zadru, rekao je Damir Pavletić, trener dječaka Stoje. - U Zadar su se uz nas plasirali Cedevita, Osijek i domaćin s kojim ćemo igrati u polufinalu. Ambicije? Potajno se nadamo medalji i zato ćemo pokušati odmah u prvom susretu iznenaditi Zadrane.

Hrabrosti mladim pulskim košarkašima i njihovom treneru očito ne nedostaje, ali bez toga teško da bi se ugurali među klubove navikle na borbu za medalje. Dosad su pulski, odnosno istarski, klubovi uglavnom zapinjali već na prvoj prepreci, u sudarima s riječkim klubovima. Zapinjali bi već na Učki. Ne i ovoga puta.

- Superiorno smo, bez poraza, postali prvaci regije zapad, a usto smo, kako bi stekli dodatno iskustvo, nastupili na nekoliko jakih turnira u Zagrebu, Beogradu i Sloveniji te tamo pobijedili sve klubove osim Crvene zvezde i Cedevite. Vidjeli smo da imamo kvalitete i zato se naš klub odlučio kandidirati za domaćinstvo poluzavršnice.

Košarkaši Stoje, iako visinom inferiorni suparnicima iz jačih klubova, koji rade selekciju između 600 polaznika, iskoristili su neke druge prednosti.

- Zajedništvo, borbenost i želja za pobjedom je naš forte. Mi imamo samo Petra Ivančića koji je visok 190 cm i Noela Mardešića s 185 cm, svi ostali su niži, ali snaga ove ekipe je u kolektivu. Svi su strijelci, skakači i asistenti. Naš je moto svi za jednog, jedan za sve, dodao je trener Pavletić, koji se zahvalio trenerima Despiću i Valiću koji s pomagali u radu s ovom generacijom, ali i njemu.

Za razliku od dječaka koji su tako izborili nastup na premijernom prvenstvu Hrvatske, predkadeti Stoje ugurali su se u birano društvo koje je dosad istarskim klubovima bilo nedohvatljivo.

- Nas u polufinalu čeka dvoboj s moćnom Cedevitom, dok će u drugom polufinalu igrati Zadar i Cibona. Idemo na završnicu bez očekivanja, ali idemo dati sve od sebe, to je jedino bitno. Nekad dobiješ, nekad izgubiš, ali kad daš sve od sebe, uvijek si pobjednik, rekao je trener Ferlatti.

Njegovi su igrači u međužupanijskoj ligi ostvarili 12 pobjeda iz isto toliko utakmica, a igrali su i na jakom turniru u Rogaškoj Slatini te prošlog ljeta Alpe Adria ligu. Dakle, iskustva im ne nedostaje.

Obrana zaštitni znak

- Ovo je generacija koju vodim već tri sezone i trebalo je vremena da postavimo igru, odnosno da prihvate moj stil koji se bazira na jakoj obrani. Sad je obrana postala naš zaštitni znak i to nam daje sigurnost, ali i priliku da postignemo "lake poene". Obranu treba trenirati jednako kao i napad, uostalom, kroz borbu protiv jake obrane na treninzima stvaraju se i kvalitetni napadači. Naravno, za to možemo zahvaliti i upravi kluba koja nam je omogućila da treniramo pet puta tjedno, po dva sata, u dvorani na Stoji, a ovu momčad odlikuje želja za radom, jer su igrači redovni na treninzima i rezultati su stigli.

Predkadeti Stoje su u pulskoj poluzavršnici u grupi svladali Vinkovčane, Sonik Puntamiku i zagrebačku Mladost, koja je druga momčad Cedevite. Potom su u polufinalu, s 21 poenom razlike, (87:66) deklasirali Split, iako su igrali bez dvojice ključnih igrača koji su se ozlijedili u skupini.

- To smo polufinale počeli bez našeg jedinog dvometraša Nika Andrilovića, koji je ipak zaigrao u nastavku, i Tomislava Šimca koji je naš najborbeniji igrač, odnosno igrač koji tom karakteristikom parira višim i jačim suparnicima, ali čiji je nastup u Zadru zasad upitan zbog ozljede ruke. No, ovo je homogena ekipa iz koje u svakom susretu iskoči neki drugi igrač. U pulskoj poluzavršnici koševima se isticao Nikola Rojnić, ali je obrana bila ta koja nam je donijela plasman u Zadar, rekao je trener Branko Ferlatti dodavši da osim uprave kluba velike zasluge za ove uspjehe idu i roditeljima koji su nesebično pomogli klubu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter