PRESSICA DEMOKRATA

DAMIR KAJIN: Ni Bambi ni Bero nisu rješenje. Bernardić je sklopio koaliciju iz straha

| Autor: Patricija SOFTIĆ
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Danas su u Puli predstavnici stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti zajedno s nezavisnim kandidatom Damirom Kajinom održali konferenciju za medije u 10.10 sati. Tako su simbolično najavili svoj politički program s kojim izlaze na predstojeće izbore, a koji su nazvali "10 načela, 10 rješenja". No, danas još uvijek nisu govorili o detaljima tog programa kojeg će tek predstaviti, već o novonastaloj koaliciji IDS – SDP na nacionalnoj razini.

- Bero i Bambi nažalost nisu rješenje. Bero je prodao SDP Istre i Rijeke, a Bambi je gospodarski uništio, nažalost, cijelu Pulu i Istru. I zato pozivam sve one nezadovoljne, i u IDS-u, i u SDP-u, da ovaj puta biraju odgovorno, da glasaju za one koji u Saboru mogu i žele nešto učiniti za Istru i Kvarner. Ova koalicija je koalicija straha, to je koalicija za očuvanje pozicija i privilegija, a, usudio bih se reći, i koalicija kako bi i se nadalje poštedilo neke pojedince od kaznenog progona, zbog onoga što su tobože radili u ime istrijanstva i socijaldemokracije, pretvarajući javno u privatno i bezobrazno se bogateći, poručio je Damir Kajin, nositelj liste u 8. izbornoj jedinici koalicije stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti.

Napominjući da uopće nije zabrinut za izborne rezultate koji će uslijediti 5. srpnja, rekao je da IDS na ovim izborima odustaje od Ministarstva turizma u ovom velikom trenutku krize, ali i zato što postoje nakane da to Ministarstvo spoji s Ministarstvom gospodarstva. IDS bi stoga, smatra Kajin, volio imati svog čovjeka u Ministarstvu poljoprivrede i dva državna tajnika, i to jednog u Ministarstvu državne imovine, i jednog u Ministarstvu gospodarstva. Kajin ističe da sada izbore mora dobiti onaj tko razmišlja o onome što nas očekuje u skoroj budućnosti, jer ekonomska situacija nije nimalo sjajna, a život bi građanima mogao postati još teži. U svom obraćanju nije zaboravio spomenuti ni propast Uljanika, ni lokalne političare i upravu kao krivce za njegovu propast, pa ni nužnu potrebu da pulsko brodogradilište ponovo zaživi, te je izrazio bojazan za građane koji sve više ostaju bez posla, a moraju plaćati račune i nelogično velik broj parafiskalnih nameta.

-Ljudima je u Istri i na Kvarneru dosta prodavanja magle koja našu zemlju vodi u provaliju i skretanje u krajnje desno. Istra, Kvarner i cijela Hrvatska su na prekretnici. Prijeti nam velika opasnost ako opstane koalicija Plenković i Škoro, a ni Bambi, niti Bero nisu rješenje jer im ljudi ne vjeruju. Dosljednom borbom protiv korupcije možemo najbezbolnije premostiti tešku ekonomsku krizu koja nam je na dovratniku i očuvati temelje demokracije. Drago mi je što bi Bero donosio zakon o porijeklu imovine, apsolutno ga u tome podržavam, ali neka ispita svima imovinu s kojima potpisuje sporazume, pa i svojoj opoziciji, upozorio je Kajin.

- U Istri su prazni hoteli, turističke agencije ne prodaju aranžmane za Istru i Hrvatsku, sve vezane djelatnosti uz turizam, od poljoprivrede preko event menadžment industrije, kulture, umjetnika su na koljenima. Naše sezonske radnice i radnici su bez prihoda, a i onima koji rade i ovise o minimalcu prijete otkazi. U izbornom se vremenu trči za ulaznim mjestom i ugodom saborske fotelje i tome svjedoče naši građani koji su krajnje nezadovoljni, kazala je Maja Šarić, predsjednica Demokrata Istre.

Šarić smatra kako su dvije velike gospodarske djelatnosti čuvale ekonomiju ovog kraja, a to je brodogradnja i turizam. Brodogradnja je, odavno uništena, usprkos činjenici da je ova grana industrije mogla biti zamašnjak za razvoj, između ostaloga, malog i srednjeg poduzetništva, razvoj novih tehnologija, stvaranja dodatne vrijednosti, otvaranje radnih mjesta.

-Korona kriza skinula je sve maske lošeg upravljanja svih ovih godina, ne samo u Istri veći i cijeloj Hrvatskoj. Naša Istra, Kvarner, Dalmacija, regije ovisne o turizmu spale su na prosjački štap. Nekad dika i ponos, danas regije koje ne znaju kuda će sutra krenuti, rekla je Šarić.

Istaknula je kako je sada trend spominjati poljoprivredu kao jedini spas za posrnulo gospodarstvo, što je, smatra Šarić, ponavljanje istog obrasca krivog upravljanja. Njezin je stav da bi trebalo cjelovito restrukturirati gospodarski sektor koji ne smije biti ovisan niti o jednoj djelatnosti, no može biti uže fokusiran kako bi se iskoristili postojeći hrvatski resursi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini