Nevjerojatno, ali istinito

ISTRA "U PAKETU" S OSTATKOM OBALE ZAVRŠILA U NARANČASTOM NA EU COVID MAPI. Ostojić: Hrvatska mora reagirati, nekorektno je da Istra snosi posljedice neodgovornog ponašanja u nekim drugim županijama

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Aktualna COVID mapa Europe

Aktualna COVID mapa Europe


- Nevjerojatno, ali istinito. Usprkos tome što već tjednima ima minimalan broj zaraženih na sto tisuća stanovnika i što je od početka izbijanja pandemije u kontinuitetu jedna od europskih regija s najboljom epidemiološkom slikom, Istra se "u paketu" s ostalim priobalnim hrvatskim županijama našla u "narančastoj" zoni na najnovijoj Covid mapi Europe koju izrađuje Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti.

Temeljem toga Slovenija je jutros donijela odluku o tri uvjeta za prelazak granice iz smjera Istre koji stupaju na snagu u ponoć, a to su potvrda o obavljenom cijepljenju, preboljeni Covid ili potvrda o obavljenom PCR ili brzom antigenskom testu. Pri tome PCR test ne smije biti stariji od 72, a brzi antigeni ne stariji od 48 sati. Vijest je to koja je, malo reći, šokirala sve one koji su uložili i svakodnevno ulažu puno truda da bi zauzdali širenje virusa i na području naše županije držali pandemiju pod kontrolom, kao i predstavnike turističkog sektora kojima svakako nije trebao takav iznenadni "hladan tuš" na početku nove turističke sezone.

"Naša incidencija u zadnjih 14 dana iznosila je 10 oboljelih na sto tisuća stanovnika, dok je udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih iznosio 0,5 posto. To su jasni pokazatelji da je Istra što se epidemije tiče "debelo" u zelenom području, te je doista nepravedno da se svi učinjeni napori da bi se do takvog stanja došlo, na ovakav način nipodaštavaju. Stoga zahtjevamo da se prema Europskoj uniji i Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti iz Hrvatske što prije pokrene aktivnost i inicijativa da nas se ubuduće tretira po županijama na način kako to čini njemački Institut Robert Koch na čijoj karti je Istra već tjednima u zelenoj zoni.

To je nužno kako bi se konstatiralo pravo stanje stvari na pojedinom području, ali i da bi one županije u kojima je stanje dobro mogle funkcionirati normalno i bez zapreka u djelatnosti turizma", uputio je danas apel zapovjednik Županijskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac. Turizam je važan za Istru, ali je Istra isto tako najvažnija karika u cjelokupnom hrvatskom turizmu, a to pokazuju i podaci eVisitora prema kojima se na Poluotoku odmara 85 od ukupno 200 tisuća turista koji u ovom trenutku borave u Hrvatskoj, Dakle gotovo polovica.

"Problem je u tome što Istra, koja se borila, cijepila i ima za europsku razinu sjajnu epidemiološku sliku, nažalost zbog situacije u nekim drugim područjima priobalja mora snositi konzekvence. Mislim da to nije korektno i mislim da politika na najvišoj razini Hrvatske mora učiniti sve da se na toj mapi ECDC-a ne prikazuje više u s tom tzv. NUT2 podjelom na 4 regije, već NUT3 podjelom na županije. To je najobjektivniji i najkorektniji pristup jer svatko treba odgovarati za svoje ponašanje i za svoje poteze", komentirajući situaciju kazao je za Glas Istre direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater