ZAGREB

Hrvatska veterinarska komora obilježila tridesetu godišnjicu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska veterinarska komora obilježila je tridesetu godišnjicu postojanja uručivši zaslužnim članovima nagrade za životno djelo, a na svečanosti je predstavljena i monografija koja sa 213 fotografija prati sve važnije događaje Komore.

Komora je osnovana 28. veljače 1992. godine, kao samostalna i autonomna udruga doktora veterine i medicinskih tehničara sa zadaćom reguliranja veterinarske struke, promoviranja veterinarske medicine i zastupanja interesa iz područja veterinarstva.

Na svečanosti je istaknuto da su članovi komore dali nemjerljiv doprinos u očuvanju zdravlja i dobrobiti životinja te sigurnosti hrane. 

Veterinarska struka, kroz svoj ustroj i organiziranost, u svim kriznim situacijama, vezano za pojavu pojedinih zaraznih i nametničkih bolesti životinja i zoonoza bila je na visini zadatka te je u svim situacijama uspješno kontrolirala, suzbijala i iskorjenjivala bolesti koje su se pojavljivale u te je poduzimala mjere da se spriječi pojava pojedinih bolesti koje su se javljale u zemljama okruženja, istaknuto je na svečanosti.

Najveće priznanje HVK-a, Nagradu za životno djelo koja se odnosi na dugogodišnji uspješni rad u području veterinarstva te doprinos u radu komore, dodijeljena je prvom predsjedniku te institucije Aldu Kursaru koji je upozorio na nestajanje hrvatskog sela, što je velika prijetnja struci, ali i cijeloj Hrvatskoj.

Ravnatelju Uprave za veterinarstvo Marku Tadiću uručena je nagrada za posebne zasluge pri osnivanju Hrvatskog veterinarskog vjesnika.

Nagrada je uručena i dugogodišnjem članu komore Mati Brstilu, koji je sudjelovao u osnivanju HVK-a i koji je u više mandata biran za ravnatelja Uprave za veterinarstvo.

Recenzenti predstavljene Monografije Željko Grabarević i Ivan Križek istaknuli su kako je na oko 350 stranica utkana cijela 'kratka' povijest komore počevši od prvog zemaljskog veterinarskog nadzornika osamostaljenoga Veterinarskog odsjeka u Hrvatsko-slavonskoj zemaljskoj vladi i tvoraca prvoga veterinarskog zakona za Hrvatsku i Slavoniju - Krištofa Radoslava, pa do današnjih dana.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of