VREMENSKA PROGNOZA

DHMZ izdao upozorenje zbog niskih temperatura: POČETKOM TJEDNA STIŽE HLADNI VAL

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Danilo Memedović)

Ilustracija (Snimio Danilo Memedović)


Početkom tjedna očekuje se velika i umjerena opasnost od valova hladnoće, posebice na dubrovačkom i splitskom području. Velika opasnost od hladnih valova očekuje se na području Dubrovnika u ponedjeljak i utorak, a u srijedu umjerena, izvijestili su danas iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Umjerena opasnost u prva tri dana očekuje se na području Splita, na području Osijeka u utorak i srijedu, a na području Rijeke i Karlovca u srijedu, stoji u upozorenju DHMZ-a.

Kako bi se zaštitili, pridržavajte se sljedećih preporuka: pratite vremensku prognozu i upozorenja o niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno. Odjenite više slojeva tople odjeće, osobama koje boluju od kroničnih bolesti, posebno kardiovaskularnog i respiratornog sustava, preporuča se izbjegavanje izlaganju niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.

U slučaju kiše koja se ledi u dodiru s tlom, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni radi klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti padova i prijeloma kostiju, napomenuli su iz DHMZ-a.

Kod niskih temperatura treba izbjegavati teže fizičke poslove na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje. Pomozite obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami i nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljavanja i prekid boravka na hladnoći.

U slučaju da se kod onih osoba koje duže borave na otvorenom (izletnici, planinari, alpinisti, vojnici) pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina (trnjenje i gubitak osjeta prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol), treba odmah potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postepeno utopljavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline.

Preporuča se dati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) te potražiti stručnu medicinsku pomoć i nazvati: hitnu medicinsku službu - 194 ili Centar za žurne službe - 112.

Istrametova prognoza za Istru i Kvarner

PONEDJELJAK - Djelomice sunčano vrijeme, u Gorskom kotaru uz povremen slab snijeg, naročito u noći. Zapuhat će slaba do umjerena, na Kvarneru ponegdje jaka bura uz mogućnost olujnih udara. Jutarnje temperature zraka od -4 do 4 °C, dnevne vrijednosti između 7 i 11 °C.

UTORAK - Pretežno sunčano vrijeme. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od -3 do 5 °C, dnevne vrijednosti između 6 i 10 °C

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum