CIKLUS IZLOŽBI PNEUMATICI IDE DALJE

U Lamparni u subotu izlaže Branko Cerovac izložbom "Spleen Rijeke"

| Autor: Branko Biočić
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Nakon otvaranja izložbe "Veraottomente" Davida Belasa , novi, trogodišnji ciklus izložbi Galerije "Lamparna" pod nazivom Pneumatici, nastavlja se već 25 svibnja izložbom "Spleen Rijeke", riječkog povjesničara umjetnosti, kustosa i umjetnika Branka Cerovca.

Ovu subotu, s početkom u 20 sati, izložbu će otvoriti Damir Stojnić, voditelj galerije i kustos ciklusa Pneumatici. Nakon što je od 13. do 20. siječnja 2024. ova izložba održana u riječkoj Galeriji O.K., galerija DKC-a "Lamparna" u Labinu novi je plato ili ravan "prikazanja" Cerovčeva koncepta, koji je fundiran na trodjelnoj osnovi Baudelaireove zbirke pjesama u prozi "Spleen Pariza", drami "Kralj Ubu" Alfred Jarrya te biblijskom prikazu "Crvenog zmaja" u interpretaciji starog albionskog barda Williama Blakea.

- U mnogo čemu jedinstvena izložba bila je koncipirana tako da autor ne izlaže samo gotove radove, već i posve otvoreno daje javnosti na uvid vlastiti kreativni proces u kojem njegovo umjetničko promišljanje zadobija status eksponata i više nije rezervirano za skroviti prostor ateljea. Tko god je htio i imao volje zaputiti se do galerije, mogao je uživo svjedočiti fluksu misli, vizija i asocijacija koje je Cerovac zapisivao/iscrtavao na papire obješene o zid galerije, dok su sada post-festum manifestirani artefakti gotovi i zaokruženi kao cjelina.

Nastali radovi, u strogoj paleti crveno-bijelo-crne, u jednakoj mjeri premreženi tekstualnim i likovnim elementima, amalgamskim preletima kista ili flomastera (trans)mutiraju u svojevrsne mape, vizualni pulsni oksimetar za bilo grada na Rječini. Cerovčev je koncept zgusnut i pregnantan asocijacijama, konotacijama, tautologijom i citatnošću, dok je u likovno-formalnom smislu izveden brutalistički, s ekspresionističko-stripovskim prijelazima pri obradi određenih motiva, a budući da svaka slika funkcionira kao alternativni, "underground" vodič kroz Rijeku, jasno je da je svu složenost odnosa riječke povijesti te osobnog doživljaja grada kombiniranog s konkretnim životnim događajima, koje Cerovac gotovo konglomeratski strukturira, praktički nemoguće prikazati unutar skučenog prostora od nekoliko kartica teksta. Napisao je u predgovoru kataloga Damir Stojnić kustos izložbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter