novi obrat

Hrvatski posvojitelji krenuli kući iz Zambije pa opet zaustavljeni u zračnoj luci

| Autor: Glas Istre
Foto: Hina

Foto: Hina


Hrvatski posvojitelji, kojima je jučer sud u Zambiji odbacio optužnicu za pokušaj trgovine djecom i krivotvorenje dokumentacije o posvojenju četvero kongoanske djece, zaustavljeni su danas u zračnoj luci u Ndoli pri povratku u Hrvatsku, potvrđeno nam je iz diplomatskih izvora, prenosi Jutarnji list

Nije jasno je li osmero hrvatskih državljana odmah i uhićeno ili samo zaustavljeno.

Zambijska policija, podsjetimo, uhitila ih je 7. prosinca zbog sumnje na trgovinu ljudima nakon što su Hrvati planirali posvojiti djecu iz Konga upravo u toj istoj zračnoj luci.

Država je preko javnog tužitelja jučer podnijela zahtjev da se predmet obustavi prema odjeljku 88. (a) Zakona o kaznenom postupku, poglavlje 87. Zakona Zambije.

U Zakonu o kaznenom postupku, kako piše u tom odjeljku, svaki javni tužitelj, u bilo kojem suđenju na nižem sudu, može, uz suglasnost suda ili po uputama glavnog državnog odvjetnik, u bilo koje vrijeme prije izricanja presude, odustati od kaznenog progona.

"I nakon takvog povlačenja optužnice, ako je učinjeno prije nego što je optužena osoba pozvana da iznese svoju obranu, ona će biti otpuštena, ali takvo otpuštanje optužene osobe neće predstavljati prepreku za kasniji postupak protiv nje na temelju istih činjenica", piše u zambijskom Zakonu o kaznenom postupku.

Treba vidjeti je li riječ o novom postupku koji se protiv njih pokrenuo, u skladu sa zambijskim zakonodavstvom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater