SPLIT

Splitska Čistoća novim modelom e-čistilice ubrzava čišćenje grada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Splitsko komunalno poduzeće Čistoća nabavila je novi model e-čistilice, vrijedan nešto više od milijun kuna koji bi, uz nisku razinu buke i nultu emisiju štetnih plinova trebao ubrzati čišćenje grada.

"Riječ je o kompaktnoj i stopostotnoj električnoj čistilici, širine čišćenja dva metra, kapaciteta spremnika 1400 kilograma, autonomije rada od čak 10 sati te niskom razinom buke i nultom emisijom štetnih plinova", objasnio je direktor te komunalne tvrtke Ivica Karoglan.

Splitska čistoća od ranije posjeduje model 1.0 koji se pokazao zahvalan za čišćenje po suhom vremenu, ali i za sakupljanje lišća. 

"Zbog praktičnosti čistilica, odlučili smo nabaviti novi, napredniji model i dodatno poboljšati usluge koje pruža naše komunalno poduzeće", dodao je.

Cijena stroja je nešto viša od milijun kuna od čega je 40 posto sufinancirao Fond za zaštitu okoliša. 

Zbog svoje okretnosti, dimenzija i performansi idealan je za čišćenje urbanih područja, poput užeg centra grada, pješačke zone i parkirališta.

Vozilo je zahvaljujući električnom pogonu u transportu nečujno, a u radnom modu razina buke je minimalna.

Za vozilo je već obavljen tehnički pregled i dobivena prometna dozvola pa će se na cesti naći već ovoga tjedna.

U narednim mjesecima u planu je nabava dodatnih e-čistilica, ali i drugih strojeva koji će olakšati prikupljanje i sortiranje otpada. 


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum