PIŠE VANESA BEGIĆ

Tu je vrijeme stalo

| Autor: Vanesa Begić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Cijela Pula, čitav grad promijenio je lice, naličje, ruho kroz niz godina, te gledajući stare fotografije, razglednice ili drugi foto-materijal jasno se vidi kako je nešto bilo prije i kako je sada. Arhitektonsko-urbanističke intervencije, nove zgrade, novi sadržaji, zatvaranje prethodnih, opet novi »butižini« sa šlapama za more, šarenim bombonima i raznim drugim ‘sitnicama’.

No, jedan je pulski kvart ostao originalan, odnosno uz najmanje izmjena, dosljedan povijesti i kao da je u nekom međuprostoru - između Pule što jednom bijaše, s pogledom na budućnost i na neke nove "horizonte", koji se nekima sviđaju, drugima manje, s podsjetnikom na industriju, uz neki čudan mir i ljepotu u ružnoći, odnosno u nečemu što se ljepotom baš i ne može definirati prema nekim kanonima ljepote. A ljepota je u očima promatrača.

To su Barake, Fižela, lučica u, recimo, industrijskoj zoni Pule, s pogledom na Vallelungu i novu marinu, podsjetnik na nekadašnji sjaj Uljanika i njegove domete, preostala proizvodnja u Puli, nedaleko od napuštene nekadašnje zgrade INA-e, uz grmlje kupina okolo. Ribare koji odlaze ili vraćaju se s ribolova i pletu svoje mreže, te pokoji (dobro, malo više od pokojeg) galeba koji se "žica" da "ribari i njima ča daju".

Barake su, istina, malo "osuvremenjene", iako to baš nije najprikladnija riječ, ali ipak najbliže originalnom izgledu, kako je to bilo u Puli nekada. S pogledom na razne dimenzije postojanja i razvoja grada i njegovu bogatu, raznoliku, sve samo ne dosadnom poviješću.

Kao da se zaustavilo vrijeme ovdje, kao da je sve to u nekoj drugoj dimenziji, gdje užurbanost još nije ušla. Stoga i ne čudi da ovo mjesto fotografiraju turisti iz raznih krajeva, upravo u tom miru, spokoju, posebice predvečer, nastojeći uhvatiti razne boje zalaska i ne samo, već i lica i naličja grada.

Ovaj put nećemo uključiti olfaktorni sustav. Samo zen. Izvan užurbanosti, luksuza, postojećih i nepostojećih hotela, apartmana, broja ležajeva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter