ZAGREB

Zalihe industrijskih proizvoda na godišnjoj razini pale 5,6 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju svibnja ove godine bile su za 2,3 posto veće nego u travnju, dok su na godišnjoj razini, prema svibnju lani, pale za 5,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasle zalihe energije, za 28,8 posto. Zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju su povećane za 2,3 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto.

Istodobno su zalihe kapitalnih proizvoda smanjene za 7,4 posto, a intermedijarnih proizvoda za 1,8 posto.

Na godišnjoj su razini najviše pale zalihe  kapitalnih proizvoda za 12,5 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su smanjene deset posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju sedam posto, energije šest posto i intermedijarnih proizvoda za 2,4 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 2,6 posto, dok su u rudarstvu i vađenju smanjene za 3,5 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 50,7 posto. U proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda zalihe su porasle za 45 posto, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 25,6 posto, u proizvodnji odjeće devet posto, u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda za 5,9 posto, u proizvodnji prehrambenih proizvoda za 5,4 posto itd.

Istodobno su najviše smanjene zalihe u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 14,7 posto, proizvodnji električne opreme za 11,4 posto te u proizvodnji strojeva i uređaja, za 10,9 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 5,5 posto, a u rudarstvu i vađenju za 7,4 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha bilježi u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 72,8 posto, proizvodnji strojeva i uređaja za 30,6 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda za 21,7 posto, proizvodnji pića za 18,8 posto itd.

Najviše su porasle zalihe u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 163,8 posto, proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 37,5 posto te u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 34,2 posto.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater