ZURICH

Švicarski ljubitelji kave zasad pobijedili vladin plan o ukidanju rezervi kave

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Švicarska vlada se probudila, namirisala kavu i odgodila konačnu odluku o svom planu ukidanja nacionalnih strateških rezervi kave, nakon što je prijedlog uznemirio javnost i industriju.

Vlada je uznemirila ljubitelje kave u travnju kada je poručila da više neće skladištiti kavu, što je desetljećima radila uz šećer, jestiva ulja i hranu za životinje, nakon što je zaključila da niskokalorični napitak nije od vitalnog značaja za život, te zbog toga ne moraju postojati zalihe kave u slučaju krize.

Bilo je rečeno da će konačnu odluku donijeti u studenom, no vlada je odgodila tu odluku barem do siječnja, nakon što je industrija podržala zadržavanje 15 tisuća tona rezervi.

„Ovo odgađanje sugerira da vlada planira promjenu smjera”, rekao je dužnosnik koji radi u organizaciji koja pomaže u upravljanju strateškim rezervama hrane i kave, a koji želi sačuvati zalihe kave.

Najava da se Švicarska sprema ukinuti tromjesečne zalihe kave izazvala je viralnu reakciju u zemlji u kojoj mnogi šalicu jake, crne kave smatraju nužnom za početak dana.

Jedan je korisnik na Twitteru napisao da je to „bogohuljenje”, drugi je pak napisao kako se „pad zapada odvija puno brže nego što je očekivao”, dok je treći napisao „ovo je casus belli”, odnosno povod za rat.

No, vjerojatno na odluku nije utjecala bura na društvenim medijima, koliko posljedica otpora IG Kaffeea, skupine koja predstavlja švicarsku industriju kave.

Svih 15 tvrtki koje posluju sa zalihama, uključujući Nestle i lanac supermarketa Migros, zalažu se za održavanje rezervi kave.

Švicarska vlada je u ponedjeljak odbila reći znači li odgoda da je vlada promijenila mišljenje ili je oporba u industriji odigrala svoju ulogu.

„U ovom trenutku ne mogu dati nikakve nove informacije u vezi s ukidanjem rezervi kave. I dalje očekujemo da će taj prijedlog biti predstavljen vladi početkom iduće godine”, rekao je službenik švicarskog ministarstva gospodarstva.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of