SUTRA PADA ODLUKA?

Cerovac: Dvije opcije na ročištu o Uljaniku - stečaj ili jamstva i nova odgoda

| Autor: Hina
Milivoj MIJOŠEK

Milivoj MIJOŠEK


Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac u utorak je izjavio kako na sutrašnjem ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu oko mogućeg stečaja Uljanika postoje samo dvije opcije - ili će sudac donijeti odluku o stečaju, ili će dobiti čvrsta jamstva da postoji rješenje za Uljanik te ponovno odgoditi ročište.

"Dvije su mogućnosti u igri - od one da će sudac donijeti odluku po kojoj su stvoreni uvjeti za stečaj, do one da je u međuvremenu dobio čvrsta jamstva od nekoga da postoji rješenje i da će država ipak radnicima isplatiti zaostale plaće te da se ročište ponovno odgodi", izjavio je Cerovac za Hinu.

Interes Kineza nije dovoljan da se ročište odgodi

 Naglasio je kako je krajnje vrijeme da se riješi ova agonija u pulskom brodogradilištu, ustvrdivši da sam nedavni dolazak kineskog premijera s gospodarstvenicima te njihov mogući interes za preuzimanje Uljanika nije dovoljan razlog da se ročište odgodi.

 Osvrnuo se i na jučerašnje priopćenje Uprave Uljanika po kojemu je to brodogradilište "ostalo štićeni prostor" zbog povratka svih Uljanikovih zaštitara te uz dodatni angažman zaštitarske tvrtke "Crni vjetar", ističući da nije upoznat kakvo je rješenje Uprava ponudila članovima zaštitarske službe da bi se oni ipak vratili na posao.

 Po njegovim riječima, Uprava Uljanika tražila je od Štrajkaškog odbora da izostavi zaštitare od štrajka, koji su radnici pokrenuli  21. ožujka, kako se ne bi dogodila situacija da niko ne čuva ulaze u brodogradilište, a pošto su oni ipak stupili u štrajk, Uprava je u petak zatražila od Štrajkaškog odbora da se sami organiziraju i postave svoje redare na ulaze, što oni nisu prihvatili. 

 Naime, nakon što mjesecima nisu dobili plaću, u petak je svoja radna mjesta napustilo 150 radnika pravne i kadrovske službe, platnog sustava te IT-ovci tvrtke Uljanik Poslovno informacijski sustavi, a radna mjesta napustili su i zaštitari koji su čuvali porte Uljanika, čime je pulsko brodogradilište ostao bez stražara na ulazu i više nije imao tko čuvati imovinu škvera.

Od 18 zaštitara na posao se vraća njih 14

 "Nakon što smo od predsjednika Uprave Uljanika dobili obećanje da će se situacija uskoro riješiti, odlučili smo se vratiti na posao. Od ukupno osamnaest, na posao se vratilo četrnaest zaštitara" - poručio je za Hinu predsjednik Radničkog vijeća društva Uljanik Poslovno-informacijski sustav, Zoran milinković. 

 Inače, na Trgovačkom sudu u Pazinu u petak je odgođeno ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u Uljanik Brodogradilištu, a novo je ročište zakazano za srijedu, 24. travnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter