FINANCIJALAC

Toni Milun savjetuje građane kako upravljati svojim novcem: Prvo plati budućem sebi

| Autor: Glas Istre
Toni Milun (Autor fotografije Sandro Sklepić)

Toni Milun (Autor fotografije Sandro Sklepić)


Profesor matematike i poznati financijski vloger Toni Milun u jučerašnjoj je emisiji na HRT-u "U svom filmu" izrekao nekoliko zanimljivih informacija o upravljanju osobnim financijama.Toni Milun (Screenshot HRT)

Milun je poznat autor emisije "Financijalac", a njegove besplatne instrukcije iz matematike na YouTubeu imaju više od 50 milijuna pregleda. Godinama obrađuje teme financijske pismenosti građana.

Izdvajamo neke od njegovih savjeta:

- Gotovinski kredit se nikada ne uzimaju jer su to krediti s najvećom kamatom. Isto tako ne koriste se minusi na tekućem računu i revolving kartice, savjetuje Milun.

No, unatoč tome 50 posto građana Hrvatske je u minusu.

- Kad ulazimo u minus mi živimo iznad svojih mogućnosti, ali taj minus će nas vječno zakopati. Osoba koja je 10 tisuća kuna u minusu tijekom godine mora platiti tisuću kuna kamate. Ona će cijelo vrijeme živjeti prisilno ispod svojih mogućnosti samo zato što je na početku malo više trošila. Kada se netko zaposli i dobije prvu plaću važno je steći suprotnu naviku - ulagati u svoju budućnost bilo da je to fond, mirovinska štednja ili na neki drugi način. To je dobra navika, a navike su moćna stvar, naglašava Milun i dodaje: Prvo plati budućem sebi. To je jedna od najbolji izreka koju sam čuo.

- Kad kupim jabuku u dućanu mislio sam da sam platio sebi. Ne, ne, ne, to si platio trgovcu. Sebi si platio tek kad si uložio u svoju budućnost, primjerice u neki fond.

Pojašnjava nadalje kako mnogi misle da će sutra lakše štedjeti nego danas. Mi zapravo trošimo kao optimisti, a štedimo kao pesimisti. Trošimo kao da će plaća sutra narasti. Međutim, trebalo bi ulagat u svoju budućnost kao optimist, a trošiti kao pesimist, jer tržište i raste gledajući na dulje razdoblje," savjetuje on.

Zanimljiva je njegova stranica "S Milunom do MILIJUNA" na kojoj se može doznati isplati li se reprogramirati kredit, gdje se isplati ulagati, kako povećati kreditnu sposobnost, obračun plaće, raspored djece na poreznim karticama roditelja, povrat poreza i slične teme o financijskoj pismenosti.

U jučerašnjoj emisiji na HRT-u ispričao je i u što on osobno ulaže svoj novac. Sa svojim je peteročlanim timom u prosincu prošle godine pokrenuo projekt.

- Ja investiram sa svojim timom na pet različita mjesta. Svaki mjesec po 400 kuna svatko od nas uloži jednako novaca u dobrovoljni mirovinski fond, u jedan investicijski fond, jedan ETF fond (s malim naknadama), svaki mjesec uložimo u jednu dionicu koju izaberemo, a peti su - kriptovalute. Cilj nam je pratiti i javno objavljivati stanje svih pet načina ulaganja. Nakon prosinca tržište je nažalost počelo padat zbog krize. Radi se o tome da se krize javljaju svako toliko, kada dođu bolja vremena bit će više plusa, kaže između ostalog  Toni Milun.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater