FINA

PODUZETNICI VEĆ SADA VRLO DOBRO RADE: Poreč treći po brojniosti radnika na državnoj rang listi

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ
Poreč je opet na samom vrhu hrvatskog gospodarstva (Milivoj MIJOŠEK)

Poreč je u 2018. godini imao 1.383 poduzetnika koji su zapošljavali 10.787 zaposlenika, s ukupnim prihodom od gotovo 6,9 milijardi kuna te konsolidiranim financijskim rezultatom od gotovo 638 milijuna kuna

Iza prvorangiranih poduzetnika Zagreba, po brojnosti poduzetnika i zaposlenih, ukupnom prihodu, dobiti razdoblja i konsolidiranom financijskom rezultatu (neto dobiti) su Split, Rijeka i Poreč, javlja FINA u svom izvješću za 2018. godinu.

Poreč je u 2018. godini   imao 1.383 poduzetnika koji su zapošljavali 10.787 zaposlenika, s ukupnim prihodom od gotovo 6,9 milijardi kuna te konsolidiranim financijskim rezultatom od gotovo 638 milijuna kuna.

Rovinj ove godine na listi najboljih

Među prvih 10 gradova prema konsolidiranoj (neto) dobiti poduzetnika u 2018. godini su još i Karlovac, Velika Gorica, Dubrovnik, Našice, Rovinj i Vukovar. U usporedbi s rang listom u 2017. godini, s popisa su ispali Zadar i Čakovec, koji su uz Osijek, Varaždin i Svetu Nedelju na rang listi 10 gradova po ostvarenom ukupnom prihodu poduzetnika u 2018. godini. Umjesto Zadra i Čakovca novi na rang listi po neto dobiti poduzetnika u 2018. godini su Našice i Rovinj.

Dobrim rezultatima poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu najviše je doprinijela INA d.d., u Splitu Tommy d.o.o., u Rijeci Plodine d.d., u Poreču Plava Laguna d.d., u Karlovcu HS Produkt d.o.o., u Velikoj Gorici Lidl Hrvatska d.o.o. k.d., u Dubrovniku Jadranski Luksuzni Hoteli d.o.o., u Našicama Nexe Grupa d.d., u Rovinju Maistra d.d. i u Vukovaru Energia Naturalis d.o.o.

Sve uglavnom vezano za turizam

Analiza rezultata poduzetnika potvrđuje veliki udio poduzetnika sa sjedištem u jednom od 10 gradova po kriteriju ostvarene neto dobiti u 2018. godini, koji je u broju poduzetnika 49,3 posto, u broju zaposlenih 52,1 posto, u ukupnim prihodima 62,6 posto, u dobiti razdoblja 66,9 posto, u gubitku razdoblja 55,2 posto i neto dobiti 74,6 posto.

- Mnogo je toga u Poreču direktno ili indirektno vezano za turizam i od toga ne treba bježati. Ali, brojke u gospodarstvu pokazuju i da se značajno razvija građevinarstvo, znanstvene, stručne i tehničke djelatnosti, prerađivačka industrija. Veseli što imamo sve više cjelogodišnjih radnih mjesta. Moramo dugoročnim i kratkoročnim mjerama, kroz prostorne planove, širenje zona ili financijske podrške, raditi na tome da razvijamo sve gospodarske grane. Mislim da porečki poduzetnici to već sada vrlo dobro rade i ovi rezultati to pokazuju, na čemu im čestitam, izjavio nam je gradonačelnik Peršurić.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater