INVESTICIJA od 25 MILIJUNA EURA

Kršan i HEP gradit će solarne elektrane na obroncima Učke

| Autor: Branko BIOČIĆ
Gradit će se solarne elektrane u Novoj Vasi na obroncima Učke

Gradit će se solarne elektrane u Novoj Vasi na obroncima Učke


Općina Kršan i HEP potpisali su dokumente kojima se omogućava gradnja solarnih elektrana na 50 hektara zemljišta u Novoj Vasi. Snaga će biti 25 megavata, a proizvodit će 30 milijuna kilovatsati godišnje

Općinska strategija Kršana usmjerena je na poduzetničku zonu Kršan-istok, solarnu elektranu u Jasenoviku kod Šušnjevice, a pri kraju je i realizacija vjetroelektrane. U općinskoj strategiji su i elitni turizam, nedirnuta obala od Plomina do Brestove, poljoprivreda s navodnjavanjem Čepićkog polja, razvijanje poduzetništva, kao i izgradnja sportske dvorane u Potpićnu te doma umirovljenika u Šušnjevici. Rekao je to potpredsjednik Općinskog vijeća Roko Terković (umjesto odsutnog predsjednika Vijeća Zdravka Vidaka koji je bio spriječen zbog zdravstvenih razloga) na svečanoj sjednici Općinskog vijeća. Uz vijećnike prisustvovali su joj i predstavnici Grada Labina, susjednih općina, Istarske županije te ostali uzvanici Općine Kršan koji su se odazvali obilježavanju Dana općine kojeg slave na blagdan svetog Jakova, njihovog zaštitnika.

Terković se kritički osvrnuo na djelovanje državne uprave, rekavši da je od dozvole do gradnje u slučaju poslovne zone prošlo pet godina te taman kad su mislili da su prikupili sve dozvole, izmijenio se zakon, pa su trebale još dvije.

- Općenito, institucije su rak-rana našeg sistema, a Konzervatorski odjel Istarske županije kočničar je radova u lokalnoj samoupravi. Apeliram na naše saborske zastupnike da stalno ukazuju na bit problema. Kako je moguće da se prije tri godine izmijenio Zakon o dodjeli poljoprivrednog zemljišta i upravljanje je prešlo na općinu i županiju, ali su općini vezane ruke jer država mora izmijeniti nekoliko akata. Poljoprivrednici su izgubljeni u ovom rašomonu pa se često iskaljuju na općinskim službenicima, kazao je Terković.

Obećao je da će općinska uprava poraditi na asfaltiranju seoskih putova, završetku opremanja Doma kulture s parkiralištem te obnovi starog grada.

Načelnik općine Valdi Runko istaknuo je da su Općina Kršan i HEP potpisali odgovarajuće dokumente kojima se omogućava gradnja solarnih elektrana na 50 hektara zemljišta u Novoj Vasi.

- Snaga će biti 25 megavata, a proizvodit će 30 milijuna kilovatsati godišnje. Dio je to HEP-ove strategije orijentiranja na obnovljive izvore energije, a početak gradnje predviđen je za početak 2021. godine. Vrijednost investicije je 25 milijuna eura (184 milijuna kuna), rekao je Runko koji je sumirao rad općinske uprave i najvažnije događaje u proteklih godinu dana.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater