LONDON

Kremlj: Zapad je sankcijama pokrenuo svjetsku krizu hrane

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zapad je zbog rata u Ukrajini izazvao svjetsku prehrambenu krizu uvođenjem najstrožih sankcija Moskvi u modernoj povijesti Rusije, objavio je službeni Kremlj.

Rat - i pokušaj Zapada da izolira Rusiju kao kaznu - povećali su cijene žitarica, jestivog ulja, gnojiva i energije.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres izjavio je u srijedu da je u intenzivnom kontaktu s Rusijom, Ukrajinom, Turskom, SAD-om i Europskom unijom u nastojanju da obnovi izvoz žitarica iz Ukrajine, dok se globalna kriza hrane pogoršava.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, priopćio je Kremlj, složio se s procjenom UN-a  da se svijet sučelio s krizom hrane koja bi mogla uzrokovati glad.

"Rusija je uvijek bila prilično pouzdan izvoznik žitarica", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Mi nismo izvor problema. Izvor problema koji dovodi do gladi u svijetu su oni koji su nam uveli sankcije, i sankcije same po sebi", objasnio je stajalište Kremlja.

Rusija i Ukrajina zajedno su proizvodile gotovo trećinu globalnih zaliha pšenice. Ukrajina je također bila veliki izvoznik kukuruza, ječma, suncokretovog i repičinog ulja, dok Rusija i Bjelorusija, koja Moskvi daje potporu u ratu unatoč sankcijama, osiguravaju pak više od 40 posto globalnog izvoza potaše - hranjiva za poljoprivredne kulture.

UN je priopćio da 36 zemalja računa na opskrbu iz Rusije i Ukrajine za više od polovine svog uvoza pšenice, uključujući i neke od najsiromašnijih, primjerice Libanon, Sirija, Jemen, Somalija i Demokratska Republika Kongo.

Kremlj je objavio da je Ukrajina onemogućila komercijalni transport minirajući njihove vode.

Ukrajina je zbog ruske okupacije izgubila neke od svojih najvećih morskih luka, uključujući Herson i Mariupolj, a sada strahuje da bi Rusija mogla pokušati zauzeti i treću veliku luku, Odesu.

Dmitrij Peskov je rekao da Rusija nije spriječila Ukrajinu da željeznicom izvozi žito u Poljsku - što je puno sporija metoda - unatoč činjenici da je Zapad u suprotnom smjeru slao oružje.

Dužnosnik UN-ove agencije za hranu izjavio je prije dva tjedna da je gotovo 25 milijuna tona žitarica zapelo u Ukrajini zbog infrastrukturnih teškoća i blokiranih morskih luka.

Američki državni tajnik Antony Blinken optužio je Rusiju u četvrtak Rusiju da hranu koristi kao oružje, držeći zalihe kao "taoce" ne samo za Ukrajince, već i milijune ljudi širom svijeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini