BUKUREŠT

Rumunjska očekuje znatno manju proizvodnju pšenice u 2020.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rumunjska će ove godine zbog dugotrajne suše proizvesti znatno manje pšenice ali višak bi trebao biti dovoljan za ponudu na međunarodnom tržištu u Egiptu, rekli su u ponedjeljak poljoprivrednici i stručnjaci.

Rumunjska zauzima drugo mjesto među zemljama Europske unije po obujmu prodaje pšenice a zajedno s Francuskom i Rusijom glavna je izvoznica te žitarice na Bliski istok, s Egiptom kao glavnim kupcem.

"Na dvostrukom smo udaru - svjedoci smo vrlo loše godine za pšenicu, nalik 2002. kada su biljke zimi smrzle jer nije bilo snježnog pokrivača, a uslijedilo je proljeće bez kiše", tumači bivši rumunjski ministar poljoprivrede Petre Daea.

Podaci s terena pokazuju da je u 10 od ukupno 41 regije urod oštećen i "do 100 posto", kazao je Daea za Reuters.

Rumunjska je prošle godine ostvarila rekordni prinos pšenice od oko 10 milijuna tona na 2,1 milijun hektara, a poljoprivrednici i trgovci u ovoj godini očekuju pet do 7,4 milijuna tona.

"Rumunjska se sučeljava s prilično teškom pedološkom sušom", konstatira Sebastien Devos iz brokerske tvrtke Koepta.

"Ostat će izvoznik pšenice, s vjerojatnim obujmom izvoza od oko 3,5 milijuna tona, pa će moći sudjelovati na međunarodnim natječajima, poput onih u Egiptu (GASC), ovisno o međunarodnim cijenama i tržištu odnosno odnosu ponude i potražnje", dodao je Devos.

On očekuje da će Rumunjska ove godine proizvesti "oko 7,3 do 7,4 milijuna tona" pšenice, a možda i manje.

Domaća potrošnja kreće se u rasponu od 2,5 do tri milijuna tona, što bi značilo višak za izvoz od dva do 4,9 milijuna tona.

Manji urod zbog prekomjerne suše imat će i dobrih strana jer će spriječiti pojavu bolesti ergot a to je ključni uvjet na egipatskim natječajima, ističu stručnjaci.

Vlada bi tek trebala objaviti službene procjene a u travnju je iznenadila tržišta obustavom izvoza pšenice na tjedan dana zbog straha da će globalne mjere zaustavljanja pandemije koronavirusa potaknuti veliki val kupovina radi povećanja zaliha.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater