MOSKVA

Rusija razmatra ograničenje izvoza žitarica zbog epidemije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Rusko ministarstvo poljoprivrede objavilo je u petak da je predložilo ograničenje izvoza žitarica na tri mjeseca kako bi se osigurala stabilnost domaćeg tržišta hrane.

Prijedlog da se izvoz žitarica od travnja do lipnja ograniči na sedam milijuna tona odgovor je na ovotjedni zahtjev vlade da se utvrdi treba li zbog pandemije ograničavati izvoz hrane.

Bude li prijedlog prihvaćen, ograničit će se izvoz pšenice, raži, ječma i kukuruza kako bi se osigurala stabilnost domaćeg tržišta hrane, izvijestili su iz ministarstva poljoprivrede.

Od srpnja do prosinca 2019. Rusija je prema navodima ministarstva izvezla 25,2 milijuna tona pšenice, raži, ječma i kukuruza. Od početka ove godine do 26. ožujka izvezeno je 7,2 milijuna tona.

Najavljeno smanjenje samo po sebi neće biti veliko, kažu trgovci, jer se uglavnom i očekivalo da će obujam izvoza do kraja tekuće poljoprivredne sezone koja završava u lipnju iznositi baš nekih sedam milijuna.

Potez je ipak potaknuo bojazni da bi mogli uslijediti i novi koraci, budući da je Rusija sklona ograničavati izvoz žitarica u kriznim vremenima, primjerice kada zbog slabog rublja poskoče cijene odnosno kada su prognoze žetve razočaravajuće. 

„Gesta je simbolična ali zabrinjava. Je li posrijedi tek prva u nizu mjera kojima će Rusija smanjivati izvoz kako bi osigurala opskrbu hranom u uvjetima širenja koronavirusa? Toga se bojimo", rekao je jedan europski trgovac.

U susjednoj Ukrajini, velikom izvozniku žitarica u regiji Crnog mora, ministarstvo gospodarstva priopćilo je danas da svakodnevno nadzire izvoz pšenice i da će po potrebi uvesti odgovarajuće mjere.

Pekari i mlinari u Ukrajini već su zatražili da se ograniči izvoz žitarica kako bi se spriječio skok cijena kruha ako širenje koronavirusa ubrza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of