U DOMU HRVATSKIH BRANITELJA

ZAVRŠEN 44. MEĐUNARODNI SUSRET HARMONIKAŠA: Najbolji solist i koncertist iz Kragujevca, među nagrađenima Puljanin i Pazinjan

| Autor: Zoran ANGELESKI
Mario Gecašek (Slovačka), najbolji solist u mlađim kategorijama (Marko HAJDAROVIĆ)

Mario Gecašek (Slovačka), najbolji solist u mlađim kategorijama (Marko HAJDAROVIĆ)


Najbolji solist u mlađim kategorijama, s najviše osvojenih bodova (98) je Mario Gecašek iz Slovačke, u starijim kategorijama Dragan Jelačić iz Kragujevca, a iz tog je grada i najbolje ocijenjeni koncertist Ratko Pavlović * Od domaćih harmonikaša, najbolji u kategoriji mlađih od 17 godina je Leonardo Rojnić iz pulske glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, a u kategoriji mlađih od 15 godina Jure Brajuha iz Pazina

U pomalo nepravednoj medijskoj sjeni, Pula je prošlog tjedna bila žarištem kulture, okupivši više od 500 harmonikašica i harmonikaša iz 15 zemalja na tradicionalnom 44. Međunarodnom susretu harmonikaša, koji je preksinoć u Domu hrvatskih branitelja završen dodjelom nagrada najboljim harmonikašima svih uzrasta koji su se u četiri dana natjecali u 11 solističkih kategorija, tri kategorije komornih sastava te četiri kategorije namijenjene harmonikaškim orkestrima.

Večernji koncerti

Najbolji solist u mlađim kategorijama, s najviše osvojenih bodova (98) je Mario Gecašek iz Slovačke, a u starijim kategorijama Dragan Jelačić iz Kragujevca (97,9 bodova), kojima je - nakon njihovih dojmljivih izvedbi Scarlattijeve 'Sonate K450' odnosno Kurmangazyjeve "Adai" - Kup Grada Pule uručio dogradonačelnik Pule Robert Cvek. Iz Kragujevca je i najbolje ocijenjeni koncertist Ratko Pavlović, čiji je mentor Vojin Vasović.

Od pulskih harmonikaša, najboljim u D kategoriji (mlađi od 17 godina) prema ocjeni stručnog žirija je Leonardo Rojnić iz pulske glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova (mentor Bartol Buljan) te, u kategoriji mlađih od 15 godina, Jure Brajuha iz Pazina (glazbeni odjel Osnovne škole "Vladimir Nazor", mentorica Rožika Banov Mijandrušić).

Ovogodišnje izdanje obogatili su i večernji koncerti domaćeg harmonikaškog orkestra "Stanko Mihovilić" OKUD-a Istra, Marije Turšijan i kragujevačkog Akademskog orkestra akordeonista te Macieja Fraçkiewicza iz Poljske.

Najbolja u 'baby kategoriji' (mlađi od devet godina) je češka harmonikašica Anežka Veletova, u dvjema A kategorijama (mlađi od 11 godina) Peter Sokol iz Slovačke i Metka Mateta iz Slovenije, a u B1 i B2 kategoriji (ispod 13 godina) Čehinja Lucie Pudilova te odlični Talijan Luca Bello.

Brojne nagrade

Najbolji komorni sastavi su češki Duo Tesareva & Laštovičkova (bez dobne granice), slovenski duo Peroša u kategoriji mlađih od 19 godina) te slovenski Duo Bor&Žan u kategoriji mlađih od 15 godina.

Najbolji harmonikaški orkestar u kategoriji bez dobne granice je According tu Rhythm iz Finske, a u kategoriji mlađih od 19 godina slovenski harmonikaški orkestar glazbene škole Slovenska Bistrica.

Ova manifestacija, kako je naglasila predsjednica prosudbenih komisija, skladateljica i glazbena pedagoginja red. prof. art. Đeni Dekleva-Radaković, ima veliki značaj i radi važnosti koju zauzima u istarskoj i hrvatskoj glazbi, a utemeljena davne 1964. godine, sve do danas ima važno uporište u natjecateljskoj platformi s velikom slobodom i širinom u glazbenom izražavanju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum