Pulska premijera dokumentarnog filma u sklopu Sajma knjige

TUSTA: Priča o čovjeku koji je svojim stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest

| Autor: Portal GlasIstre.hr
Tusta (Anamarija VARTABEDIJAN)

Emotivnim i angažiranim biografskim filmom "Tusta", Korovljev je ovjekovječio priču o slavnom frontmenu KUD Idijota i čovjeku čiji je utjecaj prelazio granice glazbenog diskursa formirajući slobodarsku društvenu svijest

Najnoviji film istaknute zagrebačke produkcijske kuće Factum i nagrađivanog redatelja, Puljanina Andreja Korovljeva o Branku Črncu Tusti, frontmenu najznačajnijeg punk benda s ex-Yu prostora, pulskoj publici premijerno će se predstaviti u subotu, 14. prosinca u 21 sat u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula. U programu pulske premijere sudjelovat će redatelj i scenarist Andrej Korovljev, producent filma Nenad Puhovski te dio filmske ekipe.

Politička povijest

Emotivnim i angažiranim biografskim filmom "Tusta", Korovljev je ovjekovječio priču o slavnom frontmenu KUD Idijota i čovjeku čiji je utjecaj prelazio granice glazbenog diskursa formirajući slobodarsku društvenu svijest, ali i priču o političkoj povijesti koja se iščitava u ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali uslijed rata.

Film je sniman gotovo pet godina i u njemu o Tusti govore članovi svih postava KUD Idijota, istaknuti rock kritičari i glazbenici ex-Yu scene te njegova obitelj, prijatelji i uljanikovci. Tusta je, naime, dok se nije razbolio bio aktivan sindikalist i radnik brodogradilišta Uljanik. Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska. O njegovoj, ali i svojoj boli u zadnjem dijelu filma govore njemu najbliži. Iskrena i osobna svjedočenja zaokružuju tako priču o čovjeku koji je svojim životom i stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest.

Ulaznice za premijeru dostupne su u radno vrijeme blagajne Istarskog narodnog kazališta te na internetskoj stranici kazališta.

Pulska premijera filma posebno je osmišljena u sklopu ovogodišnjeg, 25. Sa(n)jam knjige u Istri koji ovim povodom priprema i razgovor na temu KUD Idijota, izložbu omota albuma legendarne pulske grupe te cjelovečernje druženje nakon premijere filma.

Izložba "Ilustrirana povijest izdaje: KUD Idijoti na omotima albuma" održat će se u srijedu, 11. prosinca u 21 sat u Galeriji Makina. Riječ je o izložbi naslovnica (omota) albuma KUD Idijota, koji su sakupljeni i obrađeni na jednom mjestu prvi put u galerijskom kontekstu kao artefakti epohe.

Premijeri filma prethodit će razgovor Tusta & Život s Idi(j)otima u subotu, 14. prosinca u 20 sati na pulskom Sajmu.

Razgovor i izložba

U razgovoru, koji će voditi Paola Orlić, sudjelovat će Nenad Marjanović Dr. Fric, autor knjige Moj život s Idi(j)otima, i Andrej Korovljev, redatelj dugometražnoga dokumentarnog filma Tusta. O značenju i vrijednosti Branka Črnca Tuste i KUD Idijota kroz rakurs dvaju medija – pisane riječi i pokretnih slika: Marjanović kao autor prve i jedne od četiri jedine moguće verzije biografije benda KUD Idijoti, koji je utjelovio autentični duh grada, i Korovljev, kao redatelj ali i nekadašnji student–stipendist Brodogradilišta Uljanik, kojega je ljubav prema filmu udaljila s planiranoga puta prema pulskom škveru (koji je u međuvremenu i propao), reminiscirat će brojne događaje i razgovarati o tome što su KUD Idijoti s Tustom značili onda i što znače sad te što od te baštine predaju u nasljeđe.

Nakon premijere, u 23 sata cjelovečernje druženje nastavit će se u Rock Klubu Uljanik na Noći pankera & proletera uz DJ-a Marija Kovača. Film će se nakon premijere nastaviti prikazivati u Puli u Kinu Valli od 15. prosinca.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater